Αντέχεις να προπονηθείς γυμνός στο κρύο;

Αντέχεις να προπονηθείς γυμνός στο κρύο;

Στον στρατό και κυρίως στις ειδικές δυνάμεις, το τρέξιμο και γενικά οι ασκήσεις, πολλές φορές γίνονται με τους στρατιώτες να είναι ημίγυμνοι… Ο λόγος είναι η σκληραγώγηση! Τι θα γίνει όμως αν εσύ τολμήσεις να προπονηθείς έξω στο κρύο ημίγυμνος; Θα κρυολογήσεις θα πάθεις πνευμονία ή δεν θα πάθεις απολύτως τίποτα και θα αναζωογονηθείς;

Πολλές είναι και οι περιπτώσεις αθλητών και ομάδων που κάποιες προπονήσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις κάνουν γυμνοί. Το βέβαιο είναι ότι κανείς προπονητής δεν θέλει την ομάδα του κρεβατωμένη, πως γίνεται όμως αυτή η άσκηση σκληραγώγησης και ποιες είναι οι προϋποθέσεις να μην κρεβατωθείς;

Το κρύο που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός προσδιορίζεται από τη διάρκεια και την έκταση της έκθεσης σ αυτό. Ένα γυμνό άτομο αρχίζει να νιώθει το κρύο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 25οC και τότε ξεκινούν και οι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού, όταν όμως προπονείσαι, δηλαδή τρέχεις η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σε βαθμούς πυρετού.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό όλων όσων προπονούνται ημίγυμνοι;

Ένα μυστικό είναι ότι προπονούνται κυρίως όταν δεν φυσάει ή δεν βρέχει. Βέβαια υπάρχει και το παράδειγμα του αμερικανού που προπονούνταν ημίγυμνος μια βροχερή και παγωμένη νύχτα (πάτα εδώ να δεις το σχετικό ρεπορτάζ). Τόσο ο αέρας όσο και το νερό της βροχής κρυώνουν το σώμα, πιο γρήγορα. Σε μια κρύα μεν αλλά ηλιόλουστη μέρα, η προπόνηση γυμνός στο κρύο γίνεται πιο άνετα.

Ένα άλλο μυστικό είναι η συνεχής και έντονη κίνηση και φυσικά το καλό ζέσταμα, αφού είναι απαραίτητο για την αποφυγή τραυματισμών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι των Σερραίων που μέσα στα χιόνια και μια παγωμένη νύχτα έφτιαξαν γυμνοί …χιονάνθρωπο (πάτα εδώ να δεις το σχετικό ρεπορτάζ)

Αν λοιπόν αποφασίσεις να προπονηθείς «καταδρομικά» έχε μαζί σου μία φόρμα περασμένη στη μέση σου και προτίμησε να το δοκιμάσεις σε μια ηλιόλουστη μέρα. Η γυμνή προπόνηση στο κρύο δεν είναι για χόρταση. Το σίγουρο είναι ότι δεν κινδυνεύεις από κρυολόγημα και ούτε από πνευμονία, αρκεί να μην το παρακάνεις.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.