Γιατί τα χιονοδρομικά μας βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση;

Γιατί τα χιονοδρομικά μας βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση;

Κοιτάω προχθές το δελτίο χιονιού στο Euronews, όπου δείχνει τη χιονόπτωση σε όλα τα χιονοδρομικά της Ευρώπης. Ο χάρτης αρχίζει από την Ισπανία, ανεβαίνει στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, φτάνει Βαλκάνια, στη Σερβία, στη Ρουμανιά και στη Βουλγαρία και εκεί τελειώνει… Η Ελλάδα; Που είναι η Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσα ξέρεις για το ελεύθερο κάμπιγκ τον χειμώνα;

Η χώρα μας έχει χιονοδρομικά, τα περισσότερα στη βόρεια Ελλάδα, όμως στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο δεν φάνηκαν πουθενά. Ρωτήσαμε λοιπόν και μάθαμε τι φταίει; Οι ξένοι ή εμείς;

Κυρίως λοιπόν φταίμε εμείς και ο καιρός!

Από τη μια είναι ότι η χειμερινή περίοδος στη χώρα μας δεν είναι και τόσο μεγάλη αλλά από την άλλη είναι και η έλλειψη επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Αν και η χώρα μας έχει φανταστικές τοποθεσίες, υστερούμε στον τεχνολογικό εξοπλισμό, στα περισσότερα χιονοδρομικά μας κέντρα. Για παράδειγμα μας ανέφεραν τα liftπου είναι μικρά και κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Μας είπαν για τις πίστες που είναι λίγες και μικρές και πολλά άλλα στραβά που μας αφήνουν πίσω ως χώρα στον τομέα του χειμερινού τουρισμού, αλλά και αθλητισμού.

Προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν με την προσέκλυση επενδύσεων, που όπως όμως μάθαμε είναι σχεδόν αδύνατες λόγω κυρίων των τοπικών αυτοδιοικήσεων, αφού κάποιος επενδυτής θα ήθελε να του παραχωρηθεί το χιονοδρομικού για διάστημα τουλάχιστο 20 χρόνων ώστε να μπορέσει να επενδύσει και να αποσβέσει.

Αν λογιστεί και η μικρή χειμερινή περίοδος στη χώρα μας, σημαίνει ότι μια τέτοια επένδυση χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αποδώσει.

Έτσι λοιπόν καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν ευθύνεται το Euronews που σταματάει την πρόγνωση χιονιού στη Βουλγαρία!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...