Δες τι πρέπει να πάρεις μαζί σου αν πας πεζοπορία ή ορειβασία

Δες τι πρέπει να πάρεις μαζί σου αν πας πεζοπορία ή ορειβασία

Η εξόρμηση στο βουνό είναι μια καλή ιδέα για όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως όμως για τους ψυχρούς μήνες του χρόνου. Όπως και να έχει όμως για να χαρείς το βουνό με ασφάλεια εκτός από το να συμβουλευτείς τους ειδικούς θα πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΕΑ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι εργένης: 8 tips για να κάνεις το πιο εύκολο σιδέρωμα

Δες λοιπόν τι χρειάζεται:

Ο εξοπλισμός και ο ρουχισμός που χρειάζεται ένας πεζοπόρος – ορειβάτης διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, τις ώρες της διαδρομής (αν η διαδρομή είναι π.χ 2 ώρες ή 10 ώρες ή αν είναι ακόμη είναι πολυήμερη), το υψόμετρο που θα κινηθεί η διαδρομή (πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι κάθε 1000μ. υψομετρική διαφορά η θερμοκρασία μειώνεται 7 βαθμούς) και τέλος το είδος του εδάφους που κινείται η διαδρομή

Τα ρούχα και ο εξοπλισμός που παρουσιάζονται έχουν την ένδειξη Χ (Χειμώνας) και Κ (Καλοκαίρι) ανάλογα με το πια εποχή χρησιμοποιούνται. Οι πληροφορίες αυτές ισχύουν για την Ελλάδα και όχι για άλλες χώρες.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ανάλογα την εποχή τον ρουχισμό και εξοπλισμό που χρειάζεται ένας πεζοπόρος.

Κατά τη διάρκεια μιας πορείας το ντύσιμο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ, ενώ αντίθετα ο πεζοπόρος πρέπει να ντύνεται καλά κατά τη διάρκεια των στάσεων. Τα πιο ζεστά ρούχα (μπουφάν-φλις) χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις στάσεις και σπάνια κατά τη διάρκεια της πορείας, εκτός από λίγες για την Ελλάδα περιπτώσεις, όπου το κρύο είναι τσουχτερό αλλά και τότε αρκεί ένα τζάκετ πάνω από ένα θερμοεσώρουχο ή ένα πουκάμισο.

Ορειβατικά παπούτσια (διαφορετικά ανάλογα την εποχή) υπάρχουν τρία είδη

K – Απλά τρέκινγκ – παπούτσια με εύκαμπτη σόλα που δεν είναι αδιάβροχα. Εξωτερικά μοιάζουν με καλά αθλητικά παπούτσια. Κατάλληλα για το καλοκαίρι και για πορείες μέχρι 5-6 ώρες

K- X- Ημιάκαμπτα – παπούτσια που η σόλα τους είναι ημιάκαμπτη αντέχουν σε μικρή βροχή, είναι ανατομικά και καλύπτουν τους αστράγαλους. Κατάλληλα για τις τρεις εποχές του χρόνου εκτός του χειμώνα, και για πολύωρες πορείες.

Χ- Άκαμπτα – Τα λεγόμενα άρβυλα. Βαριά παπούτσια με άκαμπτη σόλα. Κατάλληλα για τον χειμώνα και ειδικά για πορεία στο χιόνι και πολύωρες διαδρομές. Ζεστά και ανατομικά και αδιάβροχα προστατεύουν άψογα το πόδι. Δεν προσφέρονται για περπάτημα σε χωματόδρομους.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...