Έξι τρόποι για να μη βάλεις κιλά στις διακοπές

Έξι τρόποι για να μη βάλεις κιλά στις διακοπές

Οι διακοπές είναι μια συναρπαστική στιγμή του χρόνου, που όλοι περιμένουμε. Βέβαια, με το άγχος και τα ψησίματα, είναι επίσης μια εποχή που οι άνθρωποι τείνουν να βάζουν κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι 10 πιο …τεμπέλικες δικαιολογίες να μην πας γυμναστήριο

Στην πραγματικότητα, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, οι ενήλικες κερδίζουν κατά μέσο όρο μισό κιλό. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χάνουν το βάρος που κερδίζουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα καλά νέα είναι ότι η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν είναι αναπόφευκτη.

Σου παρουσιάζουμε λοιπόν 6 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών:

1. Να είσαι δραστήριος

Η αδράνεια μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά όταν η χαλάρωση συνοδεύεται από κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής και αλκοόλ - διακοπές είσαι άλλωστε. Κάνοντας κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο για τον έλεγχο του βάρους σου, γυμνάζοντας παράλληλα το σώμα σου.

2. Να είναι έξυπνος με τα σνακ

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα μπισκότα και άλλα καλούδια, πάνε κι έρχονται. Όταν μπορείς επιτέλους να απολαύσεις τον ελεύθερο σου χρόνο, είναι πιο πιθανό να τρως συχνά απέξω. Μπορείς να ξεπεράσεις αυτές τις καταστάσεις, έχοντας επίγνωση των συνηθειών σου. Αν βρεις τον εαυτό σου να λιγουρεύεται - και όχι να πεινάει - τότε είναι καλύτερο να το αντιληφθείς και να τρως λιγότερα σνακ. Αντ'αυτού, εάν πεινάς πολύ και χρειάζεσαι ένα σνακ, επέλεξε πραγματικά φαγητά. Φρούτα, λαχανικά, καρύδια και σπόρια αποτελούν υγιεινά σνακ που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή ανθυγιεινά λίπη, που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

4. Πρακτική προσοχή στο φαγητό

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε ενώ είναι αποστασιοποιημένοι είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να δώσουν προσοχή στα σήματα πληρότητας του σώματός τους. Για να μην συμβεί αυτό, φάε προσεκτικά χωρίς περισπασμούς, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς και των ηλεκτρονικών. Ένας άλλος τρόπος για να φας με προσοχή είναι να τρως αργά και να μασάς καλά το φαγητό, πράγμα που θα σου επιτρέψει να αναγνωρίσεις καλύτερα τα σημάδια πληρότητας του σώματός σου και να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες.

5. Κοιμήσου καλά

Η στέρηση του ύπνου είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια των διακοπών και μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνοι που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να είναι πεινούν πιο πολύ, να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να έχουν λιγότερη σωματική δραστηριότητα. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι ο περιορισμός του ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμόνης της πείνας, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με χαμηλότερο μεταβολισμό. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλοιώσεις στον κιρκαδικό ρυθμό σου, το οποίο είναι γνωστό ως το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει πολλές σωματικές λειτουργίες.

6. Επίλεξε τα επιδόρπιά σου σοφά και απόλαυσέ τα

Το επιδόρπιο είναι παντού κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό συχνά οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, μια κοινή αιτία αύξησης βάρους. Αντί να τρως καθετί που φαίνεται ωραίο στην όψη, μπορεί να είναι χρήσιμο να εστιάσεις στα αγαπημένα σου. Φάε αυτά που πραγματικά θέλεις και απόκοψε τα υπόλοιπα. Επίσης φάε αργά και προσεκτικά, ώστε να μπορείς πραγματικά να δοκιμάσεις και να τα απολαύσεις ταυτόχρονα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...