Προπονήσου σαν kick boxer

Προπονήσου σαν kick boxer

Τους έχουμε δει στη τηλεόραση, σε ταινίες, σε αγώνες, αλλά και στη πραγματικότητα όσοι βρέθηκαν σε αγώνες Kick Box! Η προπόνηση τους είναι δυναμική και απαιτεί πολύ προσπάθεια. Ωστόσο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό συμπλήρωμα στην καθημερινή μας άσκηση!

Ο Γιώργος Αρμάγος, πρωταθλητής του Kick Box και προπονητής προτείνει ένα απλό πρόγραμμα που μπορεί ο καθένας από εμάς να το εντάξει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα. Αποτελεί την ιδανική άσκηση για φυσική κατάσταση. Απλά φανταστείτε ότι απέναντι σας έχετε τον αντίπαλο, που δεν θα σας χτυπήσει, αλλά εσείς μπορείτε να τον κατατροπώσετε!

Καλό είναι να εκτελέσετε το πρόγραμμα μπροστά σε καθρέφτη ώστε να βλέπετε τα λάθη σας. Μην βιαστείτε, δεν υπάρχει λόγος. Αρκεί να κάνετε σωστά τις κινήσεις, μια προς μια. Η κάθε λεπτομέρεια μετράει. Στο τέλος θα διαπιστώσετε ότι το kick Box μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως αεροβική άσκηση, συμπλήρωμα στην εβδομαδιαία προπόνηση. Και αν σας αρέσει, μπορείτε να αποταθείτε στους ειδικούς για να γίνεται kick boxer!

Θεωρείστε λοιπόν ότι έχετε ένα νοητό αντίπαλο που πρέπει να κατατροπώσετε. Αφού ολοκληρώσετε τον κύκλο και ανάλογα με την αντοχή επαναλαμβάνετε!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αρχική στάση 1:

Τα πόδια θα πρέπει να είναι παράλληλα σε μια γραμμή τα χέρια κάτω και σφιχτά, έτοιμος για δράση. Το πηγούνι ελαφρώς προς τα εμπρός και πλάγια. Βάζουμε το δεξί πόδι ελαφρά πίσω…

Αρχική στάση 2:

Ενώ έχουμε το αριστερό πόδι ελαφρά μπροστά σηκώνουμε το δεξί χέρι με τη γροθιά σφιγμένη δίπλα στο σαγόνι μας, σχεδόν κολλητά. Σηκώνουμε το αριστερό χέρι στο ύψος του ματιού. Προσοχή τα μάτια μας κοιτάνε μπροστά, όχι κάτω ή πάνω στο ταβάνι. Επίσης έχουμε σφιγμένη τη γροθιά μας και στο αριστερό χέρι. Οι αγκώνες μας βρίσκονται κάθετα με το έδαφος. Πλέον είμαστε σε θέση μάχης.

 

Αριστερό ντιρέκτ:

Με το αριστερό μας χέρι επιχειρούμε χτύπημα μπροστά που κατευθύνεται σε ευθεία στο πρόσωπο του νοητού αντιπάλου μας και συγκεκριμένα στο σαγόνι του. Παράλληλα στρίβουμε το αριστερό μας πόδι ελαφρά, ώστε να στραφεί ο κορμός και να δώσει ώθηση στη γροθιά. Θυμηθείτε ότι ο γροθιά είναι αρμονική κίνηση κορμού με το χέρι για να έχει μεγαλύτερη δύναμη.

Δεξί ντιρέκτ:

Το αριστερό μας χέρι έχει επιστρέψει μπροστά από το πρόσωπο μας σε θέση άμυνας. Το δεξί παράλληλα κατευθύνεται ευθεία στο πρόσωπο του νοητού αντιπάλου μας. Την ίδια στιγμή στρέφουμε το δεξί μας πόδι, ώστε να ακολουθήσει ο κορμός μας και να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στη γροθιά. Εννοείται ότι το αριστερό πόδι έχει έρθει στην όρθια θέση. 

Κροσέ:

Ενώ το δεξί μας χέρι το έχουμε φέρει σε θέση άμυνας μπροστά από το πρόσωπο μας, το αριστερό αρχίζει κυκλική κίνηση που καταλήγει στη έξω δεξιά πλευρά του σαγονιού του νοητού μας αντιπάλου. Την ίδια στιγμή στρίβουμε και το αριστερό μας πόδι, ώστε να ακολουθήσει ο κορμός μας που θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στη γροθιά.

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση με το δεξί μας χέρι και φυσικά με στροφή του δεξιού ποδιού ώστε να ακολουθήσει ο κορμός για μεγαλύτερη δύναμη στη γροθιά. Εννοείται ότι και το δεξί χέρι στοχεύει τη αριστερή πλευρά του σαγονιού του νοητού μας αντιπάλου.

Απερκατ:

Τα πόδια στρίβουν όπως και στο κροσέ. Αλλά το χέρι κινείται από κάτω προς τα πάνω κυκλικά σημαδεύοντας το σώμα και το σαγόνι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και από τη δεξιά πλευρά.

Λακτίσματα πλάγια χαμηλά:

Το αριστερό μας πόδι και ειδικότερα το καλάμι στοχεύει τον τετρακέφαλο του νοητού μας αντιπάλου ή το εσωτερικό του ποδιού. Το πόδι που πατάει στο έδαφος, δηλαδή το δεξί στρίβει ελαφρώς, ώστε να ακολουθήσει ο κορμός και να έχει έτσι το λάκτισμα περισσότερη δύναμη.

Επαναλαμβάνουμε τη κίνηση με το δεξί πόδι. Προσοχή, σε όλη τη κίνηση τα χέρια μας βρίσκονται κοντά στο πρόσωπο σε θέση άμυνας.

Λάκτισμα πλάγια ψηλά:

Επανερχόμαστε σε θέση μάχης με τα δύο πόδια πλέον στο έδαφος, και με τα χέρια σε θέση άμυνας μπροστά και κοντά στο πρόσωπο μας. Ακολουθούμε τη ίδια τακτική με το χαμηλό λάκτισμα αλλά πλέον το πόδι μας στοχεύει το κεφάλι του νοητού μας αντιπάλου.

Επανερχόμαστε σε θέση μάχης και αμέσως επαναλαμβάνουμε τη κίνηση με το άλλο πόδι.

Μπροστινή κλωτσιά:

Μαζεύουμε  το γόνατο προς το στομάχι και τα απευθείας τεντώνω ώστε να φύγει προς το στομάχι του νοητού αντιπάλου μας χτυπώντας με το πέλμα. Προσοχή σε όλη μας τη κίνηση τα χέρια βρίσκονται σε στάση άμυνας μπροστά από το πρόσωπο μας. Σε όλη τη διαδικασία το πόδι που πατάει στο έδαφος παραμένει σταθερό, ενώ την ώθηση της κλωτσιάς βοηθάει η κίνηση του γοφού μας αρμονικά με το πόδι που χτυπάει το νοητό αντίπαλο.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.