Μπορούν οι ποδηλάτες να περνάνε με κόκκινο;

Μπορούν οι ποδηλάτες να περνάνε με κόκκινο;

Το ποδήλατο θεωρείται για όλους μας μια επέκταση του εαυτού μας… Είναι όμως έτσι ή είναι ένα ακόμα όχημα που πρέπει ο οδηγός του να τηρεί τον ΚΟΚ; Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από το βαρύ πρόστιμο με το οποίο τιμωρήθηκε ένας ποδηλάτης.

Το περιστατικό συνέβη στα Χανιά όταν ένας ποδηλάτης παραβίασε με το ποδήλατο του το κόκκινο . Ο αστυνομικός ήταν εκεί και του έκοψε πρόστιμο 700 ευρώ, όσο δηλαδή προβλέπει ο ΚΟΚ.

Στο ερώτημα, αν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τέτοιο πρόστιμο σε ποδήλατο, έστω και για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, η απάντηση είναι θετική.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν διαχωρίζει τα ποδήλατα από τις μοτοσικλέτες, όπως δεν διαχωρίζει τους πεζούς που περνούν με κόκκινο τη διάβαση πεζών ή διασχίζουν κάθετα τους δρόμους (εκτός διαβάσεων).

Οι ποδηλάτες από την άλλη υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, είναι όμως έτσι;

Ο ΚΟΚ διαχωρίζει κάποια σημεία οδηγικής συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα αν θέλουν να στρίψουν, αλλά όχι την παραβίαση του κόκκινου, όπου το πρόστιμο είναι το ίδιο είτε οδηγείς φορτηγό, είτε ποδήλατο εκτός και αν ο ποδηλάτης κατεβεί από την σέλα και περάσει περπατώντας, οπότε θεωρείται ως πεζός και εκεί πέφτει σε άλλο παράπτωμα, του πεζού που διέρχεται εκτός διαβάσεων τον δρόμο!

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί τόσο στις παραβάσεις ποδηλατών, αλλά και πεζών κάνουν τα …στραβά μάτια, μέχρι που βρέθηκε ένας που δεν τα έκανε!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.