Ψάχνεις σχολή; 5+2 tip να αποφύγεις τις παγίδες!

Ψάχνεις σχολή; 5+2 tip να αποφύγεις τις παγίδες!

Σεπτέμβριος και ψάχνεις κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ ή άλλη ιδιωτική σχολή να γραφτείς για να πάρεις και εσύ ένα πτυχίο, για το επάγγελμα που σου αρέσει και ελπίζεις να ασκείς μια ζωή! Σχολές υπάρχουν πολλές, όμως πρέπει να προσέξεις τις παγίδες επειδή όλες δεν πράττουν αυτό που υπόσχονται… και αν αναρωτιέσαι το γιατί η απάντηση είναι απλή: Είναι επιχειρήσεις με κακούς επαγγελματίες.

Πως θα ξεχωρίσεις όμως αυτές τις σχολές από εκείνες που πραγματικά θα σου προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζεσαι για να κάνεις την δουλειά που επιθυμείς;

Δες μερικά σημεία που θα σε κάνουν να ψυλλιαστείς:

1. Τα μεγάλα λόγια και …πλατιά…

Μπορεί να γελάς με τις παροιμίες των παλιών, αλλά κράτα …μικρό καλάθι όπου ακούς μεγάλα "διαφημιστικά" λόγια και πολλές υποσχέσεις για επαγγελματική αποκατάσταση.

2. Ψάξε τα ονόματα

Στην εποχή της πληροφορίας κανένας ειδικός ή κανένας καλός επαγγελματίας δεν είναι εκτός internet. Ψάξε λοιπόν τα ονόματα των διδασκόντων και διαπίστωσε αν ανταποκρίνονται σε αυτά που αναφέρει το διαφημιστικό της σχολής.

3. Ρώτα τις …ώρες!

Όλες οι ιδιωτικές σχολές προσπαθούν να έχουν επώνυμους του κάθε επαγγελματικού χώρου στις εκπαιδευτικές ομάδες τους και τα διαφημίζουν αναλόγως. Ρώτα και μάθε πόσες ώρες της εβδομάδας ή του μήνα θα διδάσκει ο επιτυχημένος επαγγελματίας. Αν διδάσκει μια ώρα την εβδομάδα… ε τότε δεν σου κάνει!

4. Κάνε… αξιολόγηση!

Φυσικά όχι στα πρόσωπα που διδάσκουν. Εκείνοι είναι έμπειροι επαγγελματίες και εσύ πας να γίνεις. Μέτρα όμως, τα προσόντα και τις επιτυχίες τους, σύμφωνα με τα βιογραφικά τους, που θα βρεις στο internet, όχι από τη σχολή. Μέτρα ποιες είναι η επιτυχίες τους. Βαθμολόγησε τα προφίλ με άριστα το 10 και κάνε τη σούμα και τη διαίρεση. Αν η σούμα σου βγάζει αριθμό 5 ή κάτω από το πέντε, μην πας σε αυτή τη σχολή!

5. Εργαστήρια - πρακτική

Όλες οι ιδιωτικές σχολές διαφημίζουν πρακτική εκπαίδευση σε εταιρίες αλλά και εργαστήρια. Ρώτα να μάθεις ποια είναι η πρακτική και δες τα εργαστήρια. Μην εντυπωσιάζεσαι, απλά κράτα σημειώσεις, τις μάρκες των μηχανημάτων του εξοπλισμού και κάνε έρευνα. Αν διαπιστώσεις ότι τα μηχανήματα είναι παρωχημένα τότε ξέχνα τη συγκεκριμένη σχολή!

Ρώτα ποιες είναι οι εταιρίες που είναι συμβεβλημένη η σχολή για την πρακτική και ψάξε στο internet να δεις τι είναι αυτές οι εταιρίες.

Σκέψου ακόμα τα εξής:

1. Είναι επιχειρήσεις

Να υπολογίσεις ότι πρώτα απ΄ όλα οι ιδιωτικές σχολές είναι επιχειρήσεις, επομένως θα σε καλοπιάσουν για να πάρουν λεφτά. Το θέμα είναι αν τα λεφτά που θα δώσεις αξίζουν πραγματικά.

2. Τίμησε τα χρήματα των γονέων σου

Μην επιλέξεις σχολή με βάση άλλα κριτήρια εκτός από την πραγματική μάθηση. Σκέψου ότι οι γονείς σου ζορίζονται πολύ να πας σε σχολή και ότι τα λεφτά είναι της οικογένειας και δεν είναι για πέταμα!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...