9 προτάσεις για μοναδικές εξορμήσεις

9 προτάσεις για μοναδικές εξορμήσεις

Το σαββατοκύριακο έστω και αυθημερόν υπάρχουν περιοχές που μπορείς να έρθεις κοντά στη φύση, να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς και να ….αδειάσει ο εγκέφαλος σου, όπως λέμε.

Το Activeman έκανε κάποιες επιλογές και σου τις παρουσίαζει:

1. Στην καταπράσινη Τσαγκαράδα Πηλίου

Τέσσερις συνοικίες χαμένες μέσα σε πλούσια βλάστηση κι ένα υπέροχο μονοπάτι που συνδέει μεταξύ τους του Ταξιάρχες και την Αγία Παρασκευή όπου όλοι θαυμάζουν τον χιλιόχρονο πλάτανο και κάθονται για καφέ στη μεγάλη πλατεία.

Η Τσαγκαράδα παραμένει πάντα στο επίκεντρο, γεμάτη ξενώνες και ταβέρνες, υπέροχα σπίτια και μνημειώδη δημόσια κτίρια - όπως η Αχιλλοπούλειος Σχολή που λειτουργεί πλέον ως πρότυπος εκθεσιακός χώρος και η Νανοπούλειος που στεγάζει το σχολείο.

Στο τέλος της συνοικίας των Ταξιαρχών θα περπατήσετε λίγα λεπτά για να δείτε το παλιό γεφύρι της Τσαγκαράδας του 1787 που έκτισαν Ζουπανιώτες μάστορες.

2. Ο υπόγειος ποταμός Μααρα στη Δράμα

Στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού υπάρχει υπόγειος ποταμός με παγκόσμια αναγνώριση. Σήμα κατατεθέν του σπηλαίου (25220 60460) ο τεράστιος υδροτροχός, λαμπρό μνημείο προβιομηχανικής εποχής, αφού μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η ύδρευση και αργότερα η άρδευση της Κοινότητας Κοκκινογείων και του Δήμου Προσοτσάνης, γίνονταν από τα νερά των πηγών του Αγγίτη.

Στην κοιλάδα του Αγγίτη δείτε το ιερό του Διονύσου, τριγύρω αφθονούν οι αμπελώνες και απόηχος της διονυσιακής λατρείας, είναι τα σημερινά παραδοσιακά δρώμενα της Καλής Βρύσης, αρχές Γενάρη, ενώ η πομπή των «μπαμπούγερων» παραπέμπει στην πομπή των «Αγροτικών Διονυσίων».

3. Το σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδος. Βρίσκεται στην περιοχή «Πετρωτό» του νομού Σερρών και η επιφάνειά του υπολογίζεται σε 25.000 τ.μ. και το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σε 3 χλμ. Είναι οριζόντιο και δαιδαλώδες. Διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο διάκοσμο και αξιοποιήθηκε τουριστικά με σύγχρονο και εντυπωσιακό τρόπο. Λειτουργεί καθημερινά 09:00 - 19:00 τη θερινή περίοδο και 09:00 - 17:00 τη χειμερινή (τηλ. 23240 82045).

4. Στον Βώλακα του Φαλακρού

Γεωγίγαντας και βιγλάτορας το Ορος Φαλακρό, από τη λεκάνη του Νευροκοπίου μέχρι την πεδιάδα της Δράμας. Δασωμένος με μαυρόπευκα ως την αλπική του ζώνη είναι ένα στοιχείο που εναντιώνεται στ όνομά του... Το βουνό κρύβει μέσα του θησαυρό, το περίφημο μάρμαρο, που κράτησε τον πληθυσμό στον τόπο και έφερε ανάπτυξη. Το κατακόκκινο χωριό Βώλακας, με όλα τα σπίτια κεραμόσκεπα, είναι το ιδανικό εφαλτήριο για το Χιονοδρομικό.

5. Στην Ελατιά Δράμας

Το δάσος της Ελατιάς Η Καραντερέ, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι χαρακτηρισμένο «Αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης» από τους ειδικούς. Το μοναδικό αυτό πάρκο εκτείνεται σε εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια και αποτελείται από πανύψηλα δέντρα ερυθρελάτης και σημύδας, που βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσης των ειδών για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Πολύ κοντά στο δάσος βρίσκεται το Δασικό Χωριό, το οποίο κατοικείται από τους δύο φύλακες του δάσους, αλλά την άνοιξη γεμίζει από επιστήμονες, ερευνητές και υλοτόμους που εργάζονται στο δάσος.

6. Βόλτα στον Βελβέντο και τα Σέρβια

Χτισμένα κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Νομού Κοζάνης, με θέα τη λίμνη του Αλιάκμονα, οι δυο αυτές πόλεις είχαν μεγάλο ανταγωνισμό σύμφωνα με την παράδοση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Ο Βελβεντός είναι μια από τις ομορφότερες κωμοπόλεις του νομού, με μοναδικά σπίτια, ιστορικό κέντρο και αποτελεί την πατρίδα του πρώτου πολεοδόμου της Αθήνας, Κλεάνθη Σταμάτιου.

Τα Σέρβια πάλι έχουν τεράστια ιστορία, καθώς η βυζαντινή πολιτεία υπήρξε πρωτεύουσα του νομού και ήταν η πιο ισχυρή καστροπολιτεία της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα σώζονται ερείπια της πάλαι ποτέ ισχυρής ακρόπολης και η τρίκλητη βασιλική Σαράντα Πόρτες.

7. Ανακαλύψτε τα Κορέστια Καστοριάς

Παράλληλα με τη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία και ακολουθώντας τον δρόμο που ενώνει την Καστοριά με τη Φλώρινα, εμφανίζονται εκατέρωθεν καφέ χαλάσματα από χωριά-φαντάσματα. Εδώ η αρχιτεκτονική είναι απλή και φθηνή τέχνη, χωρίς ποτέ να παύει να είναι όμορφη.
Εχουν κι αυτά τα χωριά αρχοντικά... μονάχα που είναι αρχοντικά της λάσπης! Ταπεινή και καταφρονεμένη η γειτονιά αυτή της Δυτικής Μακεδονίας παλεύει να μείνει ζωντανή με συνενώσεις οικισμών, με το όνομα του Παύλου Μελά, με φασόλια από αυτά τα βραστερά (εξίσου καλά με αυτά της Πρέσπας), με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα και τα δημοτικά σχολεία θα ξαναγεμίσουν με παιδιά. Κρανιώνας, Ανω Κρανιώνας, Γάβρος Χάλαρα, Μακροχώρι, Μελάς, Ανω Μελάς, Αγιος Αντώνιος, Βυσσινιά, κοντά 15 χωριά με όχι περισσότερους από 1.000 κατοίκους συνολικά.

8. Το Λιβάδι του Ολύμπου

Θα εντυπωσιαστείτε μόλις αντικρίσετε το περίφημο βλαχοχώρι Λιβάδι, σε υψόμετρο 1.050 μ.: είναι περιτριγυρισμένο από παρθένο δάσος οξιάς, έχει την καλύτερη θέα στον Ολυμπο, αλλά και στα Πιέρια, τα Χάσια και την Πίνδο. Από το ύψωμα πάνω από το χωριό θα βλέπετε τον οικισμό κυριολεκτικά στα πόδια σας και θα επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, ένα από τα ιστορικότερα της περιοχής. Θαυμάστε τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις παλιές εκκλησιές με τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό στην πλατεία, το σπίτι-μουσείο του Γεωργάκη Ολύμπιου, τοπικού ήρωα του 1821. Οι γέροντες συχνά φορούν τις βλάχικες ενδυμασίες και διατηρούν τις παραδόσεις όπως τα «Μπαμπαλιούρια» με τις κουδούνες την Πρωτοχρονιά, τους «Φουλίνες» τις Απόκριες, αλλά και τις «Ντούφες» των Αγίων Θεοδώρων όπου οι γυναίκες διασκεδάζουν μόνες τους.

9. Στη Βάλια Κάλντα και το Αρκουδόρεμα

Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου, από τους σπουδαιότερους της χώρας, βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει την περίφημη Ζεστή Κοιλάδα, «Βάλια Κάλντα» και την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, «Βάλια ντι Ορσο». Απέραντα πυκνά δάση, που συγκροτούνται από μαύρη, δασική και λευκόδερμο πεύκη, οξιές και σπάνιους κόκκινους κρίνους. Ο σημαντικότερος ίσως βιότοπος για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, ενώ στα νερά των ορεινών ρεμάτων πέστροφες και βίδρες δηλώνουν παρούσες. Η Βωβούσα με το γεφύρι της στο κέντρο, χωριό υλοτόμων με χρώμα παραμυθένιο και αφετηρία για απαιτητικές διαδρομές rafting και kayaking. Αντιδιαμετρικά βρίσκεται η Μηλιά, που αποκαλείται και «πύλη της Βάλια Κάλντα» για πεζοπόρους και οδηγούς οχημάτων 4x4, αλλά δικαίως διεκδικεί και τα πρωτεία της ξυλογλυπτικής τέχνης.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...