Μάθε τι μπορεί να κάνει η κανέλα και για το στομάχι σου!

Μάθε τι μπορεί να κάνει η κανέλα και για το στομάχι σου!

Η κανέλα, είναι ένα βότανο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική… Όμως η κανέλα έχει πολλές άλλες χρήσιμες ιδιότητες για τον οργανισμό και τώρα έρχεται να προστεθεί μια νέα, που αφορά το στομάχι.

Η κανέλλα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του στομάχου κατά δύο βαθμούς Κελσίου, συντελώντας στην γενικότερη βελτίωση της υγείας, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή Κουρος Καλανταρ-Ζαντεχ, εξηγούν ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έκαναν σε χοίρους δείχνουν ότι η κανέλλα διατηρεί την ακεραιότητα των τοιχωμάτων του στομάχου.

«Όταν οι χοίροι που βρίσκονταν σε θερμοκρασία δωματίου κλήθηκαν να καταναλώσουν τροφή, το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι τους αυξήθηκε. Όμως, όταν προσθέσαμε στο φαγητό τους κανέλλα, τότε το διοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε δια της μείωση της έκκρισης των γαστρικών οξέων και της πεψίνης από τα τοιχώματα του στομάχου, κάτι που με τη σειρά του δρόσισε το στομάχι των πειραματόζωων κατά την φάση της πέψης. Όταν τα γουρούνια ζεσταίνονται, αναπνέουν γρήγορα και κοφτά, οπότε και αυξάνεται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα. Με την κανέλλα, μειώνεται περαιτέρω το διοξείδιο του άνθρακα συντελώντας σε περαιτέρω βελτίωση της υγείας των χοίρων» εξηγούν οι ειδικοί.

Και ο Δρ Τζιαν Ζεν Ου, που συμμετείχε στη μελέτη, συμπληρώνει ότι «η κανέλλα μειώνει τη θερμοκρασία στο στομάχι κατά 2 βαθμούς Κελσίου και έτσι εξηγείται γιατί είναι δημοφιλής σε περιοχές του πλανήτη με υψηλές θερμοκρασίες, αφού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και τους δίνει μια αίσθηση δροσιάς».

Να σημειωθεί ότι, η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας του αυστραλιανού πανεπιστημίου, που εστιάζει στην υγεία του στομάχου με επίκεντρο τα αέρια του, τα οποία είναι υποπροϊόντα της πέψης και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπροσθέτως η κανέλα έχει και τις εξής ιδιότητες:

1. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλο

Έχει αποδειχθεί ότι, η κανέλα ενισχύει την γνωστική επεξεργασία και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην αύξηση της μνήμης, στην εστίαση, στη προσοχή και μειώνει κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Επίσης, η κατανάλωση λίγης κανέλα κάθε μέρα, συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς και στην αποφυγή των πονοκεφάλων. Προσθέστε κανέλα στον τον πρωινό καφέ ή στο smoothie σας και αποκομίστε όλα τα οφέλη για την υγεία.

2. Βοηθάει να χάσεις βάρος

Όταν η κανέλα είναι μέρος ενός προγράμματος διατροφής και τακτικής άσκησης, μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση του βάρους. Η κανέλα αυξάνει τον μεταβολισμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην απώλεια κιλών. Προσθέστε κανέλα στο πλιγούρι βρώμης, στο γιαούρτι, ή σε οποιαδήποτε γεύμα, για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους.

3. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Η κανέλα έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του εντέρου σας. Βοηθάει στην πρόληψη της δυσπεψίας, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στη διάρροια. Σας συνιστώ να προσθέσετε αυτό το μπαχαρικό στα αγαπημένα σας φαγητά.

4. Βοηθάει στις εναλλαγές της διάθεσης

Η κανέλα είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, που βοηθάει στις εναλλαγές της διάθεσης και στην πρόληψη από κράμπες κατά τη διάρκεια του PMS. Επιπλέον, περιέχει κινναμαλδεΰδη, μια ουσία που δίνει στην κανέλα το άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, η οποία συμβάλει στην ισορροπία των ορμονικών διαταραχών. Καταναλώστε λίγη κανέλα με τα τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση του PMS, όπως μπανάνες, σκούρα σοκολάτα, ξηροί καρποί, αβοκάντο, γάλα αμυγδάλου, και το γιαούρτι, και μειώστε τα συμπτώματα.

5. Κάνει καλό στην υγεία των ούλων

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που περιέχεται στα περισσότερα στοματικά διαλύματα και στις τσίχλες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθάει στην προστασία των ούλων και των δοντιών από τις ζημιές. Μπορεί επίσης, να βελτιώσει την αναπνοή σας. Νομίζω ότι είναι ένας από τους καλύτερους λόγους για να προσθέσετε περισσότερο κανέλα στα γεύματα σας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...