Άκου το σώμα σου και απέφυγε τους τραυματισμούς

Άκου το σώμα σου και απέφυγε τους τραυματισμούς

Του χειρούργου ορθοπεδικού Ιωάννη Ράλλη

Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση είναι το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων μικρο-τραυματισμών των τενόντων, των οστών και των αρθρώσεων και εμφανίζονται σταδιακά. Κοινά παραδείγματα είναι η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow), ο ώμος του κολυμβητή (σύνδρομο πρόσκρουσης), το γόνατο του δρομέα (runner’s knee), το γόνατο του άλτη (jumber’s knee), τενοντίτιδα Αχιλλείου και περιοστίτιδα κνήμης (shin syndrome).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μέτρα και ανακάλυψε αν έχεις ισομετρικό σώμα!

Η πιο κοινή αιτία των τραυματισμών υπέρχρησης είναι τα σφάλματα κατά την άσκηση, όπως η γρήγορη επιτάχυνση της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας της δραστηριότητας.

Επίσης προκύπτουν όταν επιστρέφουμε σε ένα άθλημα ή δραστηριότητα μετά από τραυματισμό και προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Παράγοντες προδιάθεσης είναι η κακή τεχνική, εμβιομηχανικοί παράγοντες (ανισορροπίες στη δύναμη και την ελαστικότητα γύρω από ορισμένες αρθρώσεις), ατομικοί παράγοντες (βλαισότητα/ραιβότητα γονάτων, ανισοσκελία, πλατυποδία) και η πλημελής αποκατάσταση παλαιότερου τραυματισμού. Άλλοι παράγοντες είναι ο εξοπλισμός ( είδος του παπουτσιού ) και το έδαφος.

Για ήπια συμπτώματα, η μείωση της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας της δραστηριότητας φέρνει ανακούφιση. Επίσης σημαντικό είναι η έναρξη ενός τροποποιημένου προγράμματος άσκησης που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το συνολικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, όσο το τραυματισμένο μέρος ανακάμπτει.

Η κατάλληλη τεχνική, αλλά και ο εξοπλισμός και το έδαφος είναι πολύ σημαντικά. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί από υπέρχρηση μπορεί να προληφθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και την κοινή λογική. Πρέπει να μάθουμε ν’ ακούμε το σώμα μας. Η ρήση «χωρίς πόνο, κανένα κέρδος" δεν ισχύει εδώ. Ο κανόνας του “10 %” είναι πολύ χρήσιμος. Δεν θα πρέπει να αυξάνουμε το πρόγραμμα της δραστηριότητας μας (απόσταση, ένταση, φορτίο) περισσότερο από 10 % κάθε εβδομάδα. Αυτό δίνει στον σώμα μας επαρκή χρόνο να ανάκαμψει και ανταποκριθεί.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...