Αεροβική πριν τα βάρη ή μετά; Μάθε ποια είναι η πραγματικότητα!

Αεροβική πριν τα βάρη ή μετά; Μάθε ποια είναι η πραγματικότητα!

Η νέα μόδα στα γυμναστήρια είναι η αεροβική να γίνεται μετά τα βάρη. Η «μόδα» δεν είναι τυχαία καθώς βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες που λένε ότι «καις» περισσότερο λίπος με την αεροβική μετά τα βάρη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόση ώρα πρέπει πραγματικά να περιμένεις τη μηχανή σου, να ζεσταθεί τον χειμώνα;

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine συμμετείχαν 2 ομάδες αθλητών που προπονήθηκαν με διαφορετική σειρά, αερόβια-βάρη και ενώ και στις δύο ομάδες προπόνησης παράχθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην VO2max, τον μέγιστο ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου κατά την διάρκεια μέγιστης ή εξαντλητικής άσκησης, η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση πριν τα βάρη, σε σχέση με την ομάδα που προπονήθηκε αντίστροφα.

Μια άλλη έρευνα στο Journal of Strength and Conditional Research δείχνει ότι, η προπόνηση στην οποία η αεροβική άσκηση γίνεται πρώτη, είναι πιο αποτελεσματική στην αύξηση της περίσσειας κατανάλωσης οξυγόνου μεταπροπονητικά (excess post-exercise oxygen consumption – EPOC) ή το λεγόμενο “afterburn”, το οποίο αποτελείται από μια μετρήσιμη αύξηση του ρυθμού πρόσληψης οξυγόνου που έπεται μιας άσκησης και συσχετίζεται με αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Όποια σειρά και αν ακολουθήσεις, σίγουρα έχεις μεταβολικά οφέλη (καύση λίπους). Αν θέλεις να αυξήσεις την μυική σου μάζα, πρέπει να στοχεύσεις στην μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της προπόνησης με βάρη. Η έρευνα δείχνει καθαρά πως οι ασκήσεις με βάρη πριν την αεροβική άσκηση (πάντα στην ίδια προπόνηση) είναι ο ιδανικός τρόπος για δύναμη και μυική ανάπτυξη, ενώ εκτελώντας αεροβικές ασκήσεις πριν τα βάρη, είναι ο καλύτερος τρόπος να προπονηθείς αν προπονείσαι για αθλήματα αντοχής, όπως ο Μαραθώνιος.

Ένας άλλος λόγος για να κάνεις ασκήσεις με βάρη πριν την αεροβική άσκηση, εκτός από την φυσική ανάπτυξη, είναι η καύση λίπους. Οι μύες σου είναι μεταβολικά ενεργοί και είναι η φυσιολογική θέση όπου αποθηκεύεται λίπος και καίγεται λίπος σαν ενέργεια. Μεγαλύτερες μυικές ομάδες λοιπόν απαιτούν περισσότεροι ενέργεια. Άρα, όσο μεγαλύτερες μυικές ομάδες, τόσο περισσότερες θερμίδες και λίπος καις σε ένα 24ωρο, ακόμα και όταν κοιμάσαι.

Παρομοίασε τον ανθρώπινο οργανισμό με ένα αυτοκίνητο που κινείται και χρειάζεται βενζίνη. Όσο μεγαλύτερη είναι η μηχανή του (περισσότερη μυική μάζα), τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνει (κατανάλωση θερμίδων) καθώς κινείται. Άρα όση περισσότερη βενζίνη καις για μια δεδομένη απόσταση, τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνεις για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επομένως το θέμα είναι η ψυχολογία. Αν δηλαδή αισθάνεσαι καλύτερα να τρέχεις πριν τα βάρη, τότε να το κάνεις. Αν αισθάνεσαι να τρέχεις μετά. Πάλι να το κάνεις. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχεις όφελος!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...