Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα

Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το κάνουν σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι «καλό παιδί» μάθε από τι κινδυνεύεις πραγματικά!

Αυτές οι σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν κρίση στη μέση ηλικία. Συνειδητοποιώντας ότι βρίσκεστε σε αυτή τη φάση, κάνοντας σοφές επιλογές, μπορείτε να κατευθυνθείτε από μια κρίση στη μέση ζωή και να ζήσετε πιο ευτυχισμένα.

 

Πώς να εντοπίσετε μια κρίση στη μέση ηλικία

 

Μια πραγματική κρίση στη μέση ηλικία συνήθως συνεπάγεται την αλλαγή ολόκληρης της ζωής σας με βιασύνη, λέει ο Calvin Colarusso, MD, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Ένα παράδειγμα είναι ένας άντρας που συμβουλεύει ο οποίος έγραψε ένα σημείωμα στη σύζυγό του ότι απέσυρε τα χρήματά του από την τράπεζα και μετακόμισε σε άλλη πόλη χωρίς προειδοποίηση.

 

Αυτός ο τύπος κρίσης είναι σπάνιος, λέει ο Colarusso. Πιο συχνά, οι άνδρες περνούν από μια διαδικασία μέσης ηλικίας στην οποία κάνουν μικρότερες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

 

"Μπορεί να πείτε τη σύζυγό σας :πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη δουλειά ή ο γάμος δεν δουλεύει για μένα. Δεν αλλάζετε τα πάντα και δεν το κάνετε ξέφρενα", λέει ο γιατρός. "Και για πολλούς ανθρώπους, μετά από αυτή την αγωνιώδη επανεξέταση, αποφασίζουν να μείνουν με αυτό που έχουν".

 

Σημάδια ότι περνάτε από αυτή τη φάση ή που δείχνουν ότι σύντομα θα περάσετε κρίση μέσης ηλικίας:

 

Μόλις σαρανταρίσατε. Ο Colarusso, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζητήματα που επηρεάζουν τους ενήλικες καθώς μεγαλώνουν, βλέπει συχνότερα τους άνδρες να αγωνίζονται με αυτά τα ερωτήματα της μέσης ηλικίας στη δεκαετία των '40 και στις αρχές της δεκαετίας των '50.

 

Είστε ανήσυχοι για τους σημαντικούς στόχους της ζωής σας. Ο Colarusso λέει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είστε ικανοποιημένος από την καριέρα σας, το γάμο σας ή την υγεία σας και αισθάνεστε την ανάγκη να αναλάβετε δράση για να τα κάνετε καλύτερα.

 

Νιώθετε ότι ο χρόνος σας για μια νέα κατεύθυνση είναι σύντομος. Πολλοί άνδρες αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη να κάνουν αλλαγές, λέει ο Colarusso, όταν:

 

Παρατηρούν ότι η εμφάνισή τους αλλάζει ή η αντοχή τους δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήταν.

Αποκτούν εγγόνια.

Ένας φίλος ή γονέας πεθαίνει.

 

Ωστόσο, δεν είναι αναπόφευκτο να περάσετε από μια κρίση στη μέση ζωή όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα:

 

Κάνετε ασυνήθιστες επιλογές. Οι άνδρες μπορούν να περάσουν από μια «εφηβική επανάσταση» σε αυτό το σημείο της ζωής τους, λέει ο ψυχολόγος της Boston Lynn Margolies, PhD. "Ένα σίγουρο σημάδι που μπορεί να είναι σε μια κρίση στη μέση ηλικία είναι αν αισθάνεστε παγιδευμένοι και θέλετε πολύ να δράσετε με τρόπους που θα ανατινάξουν τη ζωή σας", λέει. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Πίνετε περισσότερο.

 

Έχετε εξωσυζυγική σχέση.

 

Αμελείτε την οικογένειά σας.

 

Νιώθετε ότι η ζωή σας δεν σας ταιριάζει πλέον.

 

Ανησυχείτε περισσότερο για την εμφάνισή σας.

 

Νιώθετε μεγαλύτερη επιθυμία για ενθουσιασμό και συγκινήσεις.

 

Όσα πρέπει να ξέρετε για την κρίση μέσης ηλικίας

 

Μια κρίση στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε "ανάπτυξη ή καταστροφή" για τους άνδρες, λέει ο Margolies. Μπορείτε να αναζητήσετε τα αίτια της δυστυχίας που αισθάνεστε, και στη συνέχεια να κάνετε προσεγμένες αποφάσεις για να τις αντιμετωπίσετε. Αυτή είναι η ανάπτυξη.

 

Από την άλλη πλευρά, η λήψη παρορμητικών αποφάσεων, όπως μια εξωσυζυγική σχέση με έναν νεότερο σύντροφο που τελειώνει γρήγορα ή η αγορά ενός αυτοκινήτου που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, οδηγεί σε καταστροφή.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής σας, φροντίστε να:

 

Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι εντολές. Ακριβώς επειδή αισθάνεστε ότι πρέπει να ξεφύγετε από το σπίτι, τη δουλειά ή το γάμο σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε πραγματικά, λέει ο Margolies. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί πράγματι να δείχνουν προβλήματα που χρειάζονται επίλυση. Αλλά μπορεί επίσης να εξασθενίσουν ή να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

 

Να είστε ευγνώμονες για τα καλά πράγματα. Πάρτε χρόνο για να είστε ευγνώμονες για τα μέρη της ζωής σας που σας κάνουν ευτυχισμένους, λέει ο Margolies. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς θα νιώσετε αν πάρετε μία βιαστική απόφαση που θα σας κάνει να χάσετε τα καλά που έχετε ήδη.

 

Να το ξαναπιάσετε από την αρχή. Πριν κάνετε σημαντικές αποφάσεις, συζητήστε τις με κάποιον του οποίου η συμβουλή θα εμπιστευτείτε, λέει ο Colarusso. Ένας φίλος, μέντορας ή επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας δώσει μια άλλη άποψη για το αν κάνετε σοφές επιλογές.

 

Διερωτηθείτε εάν οι επιθυμίες σας είναι ρεαλιστικές. Οι άνδρες πραγματοποιούν πολλές επιτυχείς αλλαγές στις ηλικίες των 40 και πλέον: Επιστρέφουν στο σχολείο, ταξιδεύουν στον κόσμο ή ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση. Απλά σιγουρευτείτε ότι οι νέοι σας στόχοι είναι πρακτικοί και μέσα στα της στιγμής δεδομένα.

 

Αποφύγετε να στεναχωρείτε τους αγαπημένους σας. «Συνειδητοποιήστε ότι ίσως να μην χρειαστεί να ανατινάξετε τη ζωή σας για να είστε ευτυχισμένοι», λέει ο Margolies. "Αν όμως πρέπει να αποσυναρμολογηθεί, τότε σκεφτείτε να το κάνετε με τρόπο που θα είναι λιγότερο καταστροφικός για τους ανθρώπους γύρω σας".

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...