10 ψυχικά και ψυχολογικά οφέλη που σου προσφέρει η γυμναστική!

10 ψυχικά και ψυχολογικά οφέλη που σου προσφέρει η γυμναστική!

Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν γυμναστήριο ή γυμνάζονται στο σπίτι ή/και σε εξωτερικούς χώρους για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, να χτίσουν μυς και, φυσικά, για να φτιάξουν ένα κορμί που τα σπάει, αλλά η γυμναστική έχει πολλά παραπάνω οφέλη από αυτά. Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί πώς η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης , μελέτες δείχνουν ότι η δημιουργία χρόνου για άσκηση παρέχει κάποια πολύ καλά διανοητικά οφέλη. Διαβάστε λοιπόν με ποιους τρόπους η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, τις σχέσεις και να οδηγήσει σε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή συνολικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 9 χαρακτηριστικά που θα σου δείξουν πόσο και αν είσαι ευαίσθητος!

1. Μειώνει το στρες

Σκληρή μέρα στο γραφείο; Κάντε μια βόλτα ή πηγαίντε στο γυμναστήριο για μια γρήγορη προπόνηση. Ένα από τα πιο κοινά διανοητικά οφέλη της άσκησης είναι η ανακούφιση από το στρες, μιας και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού και πνευματικού άγχους. Η άσκηση αυξάνει επίσης τις συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας που μπορεί να μετριάσει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στο άγχος. Συνεχίστε και ιδρώστε - η άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα ψυχική ένταση!

2. Ενισχύει τη διάθεσή σας

Η γυμναστική μπορεί να μοιάζει βουνό, αλλά αξίζει τον κόπο! Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες δημιουργούν συναισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να μετριάσει ακόμη και συμπτώματα μεταξύ των κλινικά καταθλιπτικών. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνιστούν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος (ή εκείνοι που απλά αισθάνονται υποτονικοί) πρέπει να επενδύουν σε άφθονο χρόνο γυμναστικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά χάπια στη θεραπεία της κατάθλιψης. Οπότε όταν θα έχετε τις μαύρες σας, ρίξτε το στη γυμναστική.

3. Βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σας

Σε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο, η φυσική κατάσταση μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και να βελτιώσει τη θετική εικόνα του εαυτού σας. Ανεξάρτητα από το βάρος, το μέγεθος, το φύλο ή την ηλικία, η άσκηση μπορεί να ανυψώσει γρήγορα την αντίληψη ενός ατόμου για την ελκυστικότητά του, δηλαδή για την αξία του. 

4. Βοηθάει την ψυχολογία

Για μια επιπλέον ώθηση της αυτο-αγάπης, κάντε την προπόνησή σας έξω. Η άσκηση στην ύπαιθρο μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας ακόμα περισσότερο. Βρείτε μια υπαίθρια προπόνηση που ταιριάζει στο στυλ σας, είτε πρόκειται για αναρρίχηση σε βράχο, πεζοπορία, ενοικίαση κανό ή απλά να κάνετε τζόκινγκ στο πάρκο. Επιπλέον, όλη η βιταμίνη D που αποκτάται από τον ήλιο (ενώ φοράτε αντηλιακό, φυσικά!) μπορεί να μειώσει την πιθανότητα συμπτωμάτων κατάθλιψης.

5. Προλαμβάνει την γνωστική παρακμή

Είναι δυσάρεστο, αλλά είναι αλήθεια - καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας όσο πάει και... θολώνει. Δεδομένου ότι η γήρανση και οι ασθένειες όπως το Alzheimer σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, χάνονται πολλές σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενώ η άσκηση και η υγιεινή διατροφή δεν μπορούν να «θεραπεύσουν» το Αλτσχάιμερ, μπορούν να βοηθήσουν στην κατακράτηση του εγκεφάλου από τη γνωστική παρακμή που ξεκινά μετά την ηλικία των 45 ετών. Ειδικότερα, μεταξύ της ηλικίας 25 και 45, ενισχύει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που υποστηρίζουν και αποτρέπουν τον καταστροφή του ιππόκαμπου, ένα σημαντικό μέρος του εγκεφάλου για τη μνήμη και τη μάθηση.

6. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Αυτοί οι αρουραίοι στα εργαστήρια μπορούν να είναι πιο έξυπνοι από όσο νομίζουμε. Διάφορες μελέτες σε ποντίκια και άντρες έδειξαν ότι η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα (γνωστά και ως νευρογένεση) και να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του εγκεφάλου. Μελέτες, μάλιστα, υποδεικνύουν ότι μια σκληρή προπόνηση αυξάνει τα επίπεδα πρωτεΐνης που παρέχεται από τον εγκέφαλο (γνωστού ως BDNF) στο σώμα και πιστεύεται ότι βοηθά στη λήψη αποφάσεων, την υψηλότερη σκέψη και μάθηση.

7. Βοηθάει στον έλεγχο εθισμών

Ο εγκέφαλος απελευθερώνει την ντοπαμίνη, την «χημική ανταμοιβή» ως απάντηση σε οποιαδήποτε μορφή ευχαρίστησης, είτε πρόκειται για άσκηση, σεξ, φάρμακα, αλκοόλ ή τρόφιμα. Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι εξαρτώνται από την ντοπαμίνη και εξαρτώνται από τις ουσίες που την παράγουν, όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ (και σπανιότερα, το φαγητό και το σεξ). Στη θετική τώρα πλευρά, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του εθισμού. Οι σύντομες συνεδρίες άσκησης μπορούν επίσης να αποσπούν αποτελεσματικά τους εξαρτημένους από ναρκωτικά ή οινοπνευματώδη, αναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες τους (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα). 

8. Αυξάνει τη χαλάρωση

Για μερικούς, μια μέτρια προπόνηση μπορεί να ισοδυναμεί με ένα χάπι ύπνου, ακόμη και για άτομα με αϋπνία. Το να γυμνάζεστε περίπου πέντε έως έξι ώρες πριν από τον ύπνο, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Όταν η θερμοκρασία του σώματος επανέρχεται στο φυσιολογικό λίγες ώρες αργότερα, σηματοδοτεί στο σώμα ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί.

9. Βοηθάει στην εργασία

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που αφιερώνουν χρόνο για άσκηση σε τακτική βάση είναι πιο παραγωγικοί και έχουν περισσότερη ενέργεια από τους συνομήλικούς τους που κάθονται λίγο παραπάνω. Ενώ τα πολυάσχολα προγράμματα γυμναστικής μπορεί να είναι κομματάκι δύσκολο στη μέση της μέρας, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το μεσημέρι είναι η ιδανική ώρα για μια προπόνηση λόγω των κιρκαδικών ρυθμών του σώματος.

10. Γυμναστείτε και με άλλους

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα στην αερόβια γυμναστική ειδικά όταν βρίσκονται με έναν φίλο τους μαζί. Στην πραγματικότητα, το να είσαι μέλος μιας ομάδας είναι τόσο ισχυρό που μπορεί πραγματικά να αυξήσει τις αντοχές των αθλητών στον πόνο. 

Η γυμναστική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και όχι μόνο για την εποχή της παραλίας. Η απόκτηση αυτοπεποίθησης, η αποφυγή μίας δύσκολης κατάστασης, ακόμη και η πιο έξυπνη σκέψη είναι μερικά από τα κίνητρα για να βρείτε χρόνο για άσκηση σε τακτική βάση.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...