Τα 5 καλύτερα ορεινά μονοπάτια για να πας με τη παρέα σου!

Τα 5 καλύτερα ορεινά μονοπάτια για να πας με τη παρέα σου!

Αυτά τα δρομάκια που ξεκινούν συνήθως από τη βάση ενός βουνού και σχεδόν πάντα καταλήγουν στην κορυφή, λέγονται μονοπάτια και είναι …ορεινά. Τι έχουν να σου προσφέρουν;
Μια απέραντη θέα, σπάνια είδη φυτών, καθαρό αέρα και άσκηση. Τα μονοπάτια αυτά βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα!

Πριν αρχίσεις όμως την ανάβαση φρόντισε να φορέσεις τα κατάλληλα ορειβατικά μποτάκια και γενικά τα ρούχα σου ανάλογα με την εποχή να είναι ζεστά και αδιάβροχα. Φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα σακίδιο με τα απολύτως απαραίτητα, από νερό μέχρι και ένα μικρό φαρμακείο.

Δες που βρίσκονται τα 5 καλύτερα ορειβατικά μονοπάτια της Ελλάδας:

1. Όλυμπος

Το ιερό βουνό, ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας είναι ένας από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της εποχής μας. Στόχος χιλιάδων ορειβατών από τα πέρατα της γης είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα (2.917 μ.) και του θρόνου του Δία (2.909 μ.). Δάση από πεύκα, έλατα, δρυς, οξιές αλλά και σπανιότερα είδη που βρίσκονται και στις Άλπεις. Από τους Μύλους ξεκινά το διεθνές μονοπάτι Ε4 που διασχίζει το φαράγγι του Ενιπέα, την πύλη που οδηγεί στην καρδιά του βουνού.

2. Πίνδος

Η οροσειρά της Πίνδου εκτείνεται από τον Κορινθιακό κόλπο και φτάνει μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας με ύψος 290χλμ. Οι ψηλότερες βουνοκορφές ξεπερνούν τα 2,000 μέτρα ενώ ακόμη και τις πιο ηλιόλουστες μέρες ο αέρας είναι αρκετά κρύος. Τα αγριολούλουδα που ανθίζουν εδώ την άνοιξη συγκαταλέγονται στα ομορφότερα και σπανιότερα της Ευρώπης.

3. Ταΰγετος

Σε αυτό το μοναδικό βουνό υπάρχουν πολλά παλαιά μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές του, ιδανικά για ορειβάτες και πεζοπόρους, που ξεκινούν από τα πεδινά χωριά και φτάνουν μέχρι τους πιο απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς. Υπάρχουν ευρωπαϊκά μονοπάτια που συνδυάζονται με μαγικές καταβάσεις από τις μεγάλες χαράδρες στις δυτικές πλαγιές.

4. Φαράγγι Σαμαριάς

Ξεκινώντας από τη βόρεια είσοδο του φαραγγιού στο Ξυλόσκαλο, υπάρχει το μονοπάτι που οδηγεί στον παλαιό οικισμό της Σαμαριάς. Η διαδρομή είναι παράλληλα με το ποτάμι που διαρρέει το φαράγγι. Μετά το εγκαταλελειμμένο χωριό ακολουθεί το πιο επιβλητικό τμήμα της διαδρομής, το πέρασμα μέσα από κατακόρυφους βράχους. Πρόκειται για τις «Πόρτες» ή «Σιδερόπορτες», το πιο στενό σημείο του φαραγγιού με πλάτος που αγγίζει τα 3 μέτρα, ενώ το ύψος του φτάνει τα 200 μέτρα.

5. Παρνασσός

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ο Παρνασσός αποτελεί πρόκληση. Ορεινά μονοπάτια, δασικοί δρόμοι και καλντερίμια βρίσκονται στη διάθεση όσων αποφασίσουν να περιπλανηθούν στο βουνό. Από όλα τα χωριά ξεκινούν διαδρομές που καταλήγουν στις κορυφές του βουνού ή σε αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια και τοποθεσίες φυσικού κάλλους.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.