Οι 7 «γυναικείες ασθένειες» που μπορούν να χτυπήσουν και τους άνδρες

Οι 7 «γυναικείες ασθένειες» που μπορούν να χτυπήσουν και τους άνδρες

Λόγω των διακυμάνσεων στα γονίδια, την ανατομία και τα επίπεδα των ορμονών, ορισμένες ασθένειες προσβάλλουν τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες και αντιστρόφως. Ωστόσο, η σκέψη για ασθένειες που οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς μπορεί να αφήσει τους άνδρες ευάλωτους σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ασκήσεις Κέγκελ: Τα σημαντικά πλεονεκτήματα για τον άντρα που λίγοι ξέρουν

Εδώ είναι επτά λεγόμενες «γυναικείες ασθένειες» που μπορούν επίσης να πλήξουν τους άνδρες. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα, μην αφήσετε το φύλο σας να σας σταματήσει από τη θεραπεία.

1. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση μειώνει την πυκνότητα του οστού, καθιστώντας το πιο ευάλωτη στα κατάγματα. Μια στις τρεις γυναίκες κινδυνεύει, αλλά είναι ένας στους πέντε άνδρες. Οι γυναίκες εμφανίζουν ταχεία οστική απώλεια μετά την εμμηνόπαυση, αλλά από 65 έως 70 ετών, οι άνδρες χάνουν οστική μάζα περίπου στο ίδιο ποσοστό.

Τα προβλήματα των νεφρών και του θυρεοειδούς, η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η παρατεταμένη έκθεση σε στεροειδή, θεραπείες για τον καρκίνο και αντισπασμωδικά, σας θέτουν σε περισσότερο κίνδυνο. Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, γι 'αυτό ρωτήστε το γιατρό σας για δοκιμή οστικής πυκνότητας.

2. Καρκίνος του μαστού

Οι γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού πιο συχνά από τους άνδρες επειδή έχουν περισσότερους ιστούς μαστού. Παρόλο που μόνο το ένα τοις εκατό όλων των καρκίνων του μαστού επηρεάζει τους άνδρες, η έρευνα δείχνει ότι η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται. Οι άντρες σπάνια λαμβάνουν υπόψη τα προειδοποιητικά σημάδια, οπότε ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί. Ως εκ τούτου, οι άνδρες συνήθως δεν επιβιώνουν όσο οι γυναίκες μόλις γίνει η διάγνωση.

Εάν είστε άνω των 50 ετών, παχύσαρκοι, είστε περισσότερο σε κίνδυνο. Παρακολουθήστε τυχόν ασυνήθιστες θρόμβους ή ανωμαλίες του δέρματος στο στήθος.

3. Προβλήματα θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που στηρίζεται στη μέση του κάτω αυχένα, όπου παράγει ορμόνες για τον έλεγχο του μεταβολισμού. Εάν παράγει πάρα πολλά, προκύπτει υπερθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν

- κούρασΗ

- απώλεια βάρους

- αμνησία

- ξηρό, χοντρό δέρμα και τρίχα

 Εάν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες, προκύπτει υποθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 αύξηση βάρους

- ευερέθιστο

- μυϊκή αδυναμία

- διαταραχές του ύπνου

Οι γυναίκες έχουν πέντε έως οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια μορφή θυρεοειδούς νόσου από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες εξακολουθούν να επηρεάζονται.

4. Διατροφικές διαταραχές

Καθώς περισσότεροι άνδρες αισθάνονται την πίεση να είναι λεπτοί και να φαίνονται ωραίοι, περισσότερο πέφτουν θύματα διατροφικών διαταραχών. Μόνο το 10 με 15 τοις εκατό των ατόμων με ανορεξία ή βουλιμία είναι άνδρες, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικά. Οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία, αφήνοντάς τους περισσότερο σε κίνδυνο για επιπλοκές όπως:

- καρδιακά προβλήματσ

- απώλεια οστών

- βλάβη οργάνου

- θάνατος

 Οι αθλητές, τα παχύσαρκα αγόρια, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανσέξουαλ και εκείνοι που είναι ανήσυχοι ή είναι τελειομανείς είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κίνδυνο.

5. Μολύνσεις της ουροδόχου κύστης

Οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης είναι πολύ συχνότερες στις γυναίκες, αλλά οι άνδρες μπορούν να τις πάθουν επίσης - ιδιαίτερα οι άνδρες με αυξημένο προστάτη, πέτρες στα νεφρά ή ανώμαλη στένωση της ουρήθρας. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική, αλλά οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα.

Περιλαμβάνουν:

- συχνουρία

- νεφελώδη ούρα ή αιματηρά ούρία

- μια έντονη επιθυμία για ούρηση

- μια αίσθηση καψίματος ή μυρμήγκιασμα κατά τη διάρκεια της ούρησης

- χαμηλός πυρετός

6. Κατάθλιψη

Οι γυναίκες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματά τους είναι διαφορετικά. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται λυπημένες και να κλαίνε συχνότερα, ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν θυμό, ερεθισμό, απογοήτευση και αποθάρρυνση.

Οι άνδρες μπορούν να στραφούν σε ναρκωτικά ή αλκοόλ, ή να συμμετέχουν σε επικίνδυνη συμπεριφορά. Είναι επίσης πιο πιθανό να ολοκληρώσουν την αυτοκτονία αν το δοκιμάσουν. Λόγω αυτών των διαφορών, πολλοί άντρες διαγιγνώσκονται. Χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

7. Λύκος 

Περίπου το 90% αυτών που διαγνώστηκαν με λύκο είναι γυναίκες, αλλά αυτή η αυτοάνοση διαταραχή μπορεί επίσης να πλήξει τους άνδρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

- οίδημα των αρθρώσεων και άλγος

- μυϊκή αδυναμία

- εξαιρετική κόπωση

- ανεξήγητο πυρετό

- απώλεια μαλλιών

- πόνος στο πόδι

- μάτι πρήξιμο

- πληγές στο στόμα

- πρησμένοι αδένες

- κόκκινο εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας κατά μήκος της γέφυρας της μύτης και των μάγουλων.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται παρομοίως και στα δύο φύλα. Ο γιατρός σας μπορεί να το παραβλέψει επειδή είναι σπάνιο στους άνδρες. Εάν έχετε συμπτώματα, ζητήστε να κάνετε τεστ.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...