Η βιομηχανία του crossfit δεν είναι για όλους!

Η βιομηχανία του crossfit δεν είναι για όλους!

Όταν ο Γκερκ Γκλάσμαν εμπνευσμένος από τις ασκήσεις των πεζοναυτών των ΗΠΑ, δημιούργησε το crossfit στην δεκαετία του 70 δεν περίμενε ότι η ιδέα του θα είχε τόσο «τρελή» ανάπτυξη. Πέρασαν βέβαια αρκετά χρόνια από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας, για να γίνει μόδα, όμως έγινε. Αλλά δεν είναι για όλους!

Η θεωρεία του Γκλάσμαν ήταν να δημιουργήσει τον ιδανικό τρόπο προπόνησης της συνολικής φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Πρώτη φορά το εφάρμοσε σε ένα χώρο στο σπίτι του στη Καλιφόρνια και παράλληλα δημιούργησε ένα τρόπο να αξιολογεί συνεχώς την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια σε κάθε μία άσκηση του προγράμματος.

Το πρώτο γυμναστήριο crossfit στον κόσμο άνοιξε στις ΗΠΑ από τον ίδιο τον δημιουργό του. Το μοντέλο του κατοχυρώθηκε και μέσω του διαδικτύου κατάφερε να επεκταθεί σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Του πήρε βέβαια 10 χρόνια, αλλά άξιζε! Πλέον το Crossfit.com συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών προϊόντων καθώς και με αθλητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το Crossfit έχει χαρακτηριστεί από πολλούς «μανία», «λατρεία» και από άλλους «το ιδανικότερο πρόγραμμα άσκησης» και η μόδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στη βιομηχανία του fitness.

Τι είναι αυτό όμως που καθιστά την συγκεκριμένη μορφή προπόνησης τόσο περιζήτητη; Είναι ο συνδυασμός λειτουργικών ασκήσεων, ενόργανης, στίβου, άρσης βαρών, τοποθετούνται στην σειρά και εκτελούνται με σχετικά υψηλή ένταση χωρίς παύσεις και σε μικρές ομάδες.

Η χαρακτηριστική ορολογία για το CrossFit είναι το wod (workout of the day), δηλαδή η προπόνηση της ημέρας. Πρόκειται για το κύριο μέρος της προπόνησης, που είναι γραμμένο σε εμφανές σημείο μέσα στο γυμναστήριο, ώστε όλοι οι αθλητές ή οι ασκούμενοι να είναι ενήμεροι για τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν. Το wod μπορεί να γίνει εντός γυμναστηρίου, σε εξωτερικό χώρο, ή σε συνδυασμό και των δύο, κάτι που το κάνει αρκετά ενδιαφέρον και όχι τόσο προβλέψιμο όπως τα υπόλοιπα είδη προπόνησης.

Όσον αφορά τις ασκήσεις του προγράμματος, πρόκειται για απαιτητικές ασκήσεις, λειτουργικές και συνδυαστικές, που καλό είναι πρώτα να μαθαίνεται η σωστή τους τεχνική και μετά να εφαρμόζονται στην καθημερινή προπόνηση με υψηλή ένταση και ταχύτητα.

Πάρε μια ιδέα από την ορολογία του crossfit:

BOX JUMB- ο ασκούμενος από όρθια θέση αναπηδά πάνω σε ένα ειδικό κουτί (σε διάφορα ύψη και μεγέθη) με τα 2 πόδια, και μετά επανέρχεται στην αρχική του θέση.

BURPEE- από όρθια θέση ο αθλητής πέφτει στο πάτωμα εκτείνοντας τα πόδια του προς τα πίσω και φέρνοντας τα χέρια και το στήθος σε επαφή με το έδαφος, και στην συνέχεια τραβώντας τα πόδια του μπροστά σηκώνεται όρθιος και τελειώνει την επανάληψη με ένα μικρό άλμα.

ΣΧΟΙΝΑΚΙ- συνεχόμενες αναπηδήσεις σε μεγάλο αριθμό (100-200), και προσπάθεια για διπλά περάσματα σχοινιού με μία αναπήδηση.

SIT UP- κοιλιακοί ή ρολαρίσματα κορμού, ξεκινώντας από την ύπτια θέση και ανεβαίνοντας μέχρι την καθιστή, χωρίς να ανασηκώνονται τα πόδια από το έδαφος.

PULL UP- ασκήσεις μονόζυγου, μέχρι να φτάσει το πηγούνι πάνω από την μπάρα με διάφορες παραλλαγές (με αιωρήσεις ποδιών, με αλματάκια, αυστηρές έλξεις, με τη βοήθεια ειδικού σχοινιού στα πόδια, κ.ά.)

POWER LIFT- ασκήσεις άρσης βαρών (άρσεις θανάτου, αρασέ, ζετέ)

ΚΡΙΚΟΙ- ασκήσεις κοιλιακών και άνω μέρους του σώματος, στηρίζοντας τα χέρια στους κλασσικούς κρίκους της ενόργανης γυμναστικής.

KETTLBELS- Ασκήσεις με τα συγκεκριμένα όργανα γυμναστικής, αρκετά διαδεδομένα στη χώρα μας.

Ένα παράδειγμα wod θα μπορούσε να είναι το παρακάτω:
400m σπριντ
12 pull ups
20 kettlbell swings
Ο αθλητής εκτελεί 3 κύκλους όσο πιο γρήγορα μπορεί και χρονομετρείται η προσπάθειά του.

Αρκετά διαδεδομένοι είναι επίσης και οι αγώνες CrossFit και έχουν βοηθήσει στην εξάπλωσή του. Εκεί οι αγωνιζόμενοι εκτελούν όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορούν σε κάποιες ασκήσεις και σε συγκεκριμένο χρόνο, με την παρουσία ειδικών κριτών που είναι αρμόδιοι στο να προσέχουν τους αθλούμενους να μην εκτελούν λανθασμένα.

Το CrossFit όμως δεν είναι για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που καλό θα ήταν να μην ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος, λόγω της έντασης που απαιτείται. Επίσης, πάντα θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ αρχαρίων και προχωρημένων για την καλύτερη και ασφαλή εξάσκηση. Τέλος, ο προπονητής οφείλει να προστατέψει τους αθλητές του, να τους διδάξει τις σωστές εκτελέσεις, την ηθική του αθλητισμού, τα οφέλη του συναγωνισμού και όχι του ανταγωνισμού, αν θέλει το CrossFit να παραμείνει ψηλά και να μην εξασθενήσει όπως αρκετά είδη προπόνησης στο παρελθόν!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.