Αυτό είναι το λάθος που τινάζει στον αέρα την προπόνηση σου!

Αυτό είναι το λάθος που τινάζει στον αέρα την προπόνηση σου!

Είναι ένα λάθος που δεν το πιάνει το …μάτι σου. Ούτε καν το υπολογίζεις όμως είναι προσθετικό και στο τέλος διαπιστώνεις με πίκρα ότι προπονείσαι και δεν πετυχαίνεις τον στόχο σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τροφοδοτήσου σωστά πριν από την άσκηση

Το διάλλειμα ανάμεσα στα σετ είναι κάτι που συνήθως παραβιάζεται στα γυμναστήρια! Είτε πιάνεις κουβέντα με τους άλλους, είτε ακούς ένα αγαπημένο σου κομμάτι στα ακουστικά και ξεχνιέσαι και πάει ο χρόνος!

Ωστόσο η τήρηση των σωστών διαλλειμάτων είναι επιβεβλημένη για μια σωστή και αποδοτική προπόνηση. Πολλοί βέβαια δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος διαλλείματος ανάμεσα στα σετ και αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμα που ακολουθεί ο καθένας. Ένας μέσος όρος είναι το λεπτό ανάμεσα στα σετ και το δίλεπτο ανάμεσα στις ασκήσεις, ωστόσο αυτοί οι χρόνοι δεν ισχύουν για όλα τα προγράμματα.

Ο κάθε γυμναστής που σας βγάζει το πρόγραμμα θα πρέπει να σας λέει και τα interval, δηλαδή τα διαλλείματα, ώστε να έχει νόημα η προπόνηση που κάνετε. Ωστόσο πολλοί είναι οι γυμναστές που παραλείπουν αυτή τη σημαντική παράμετρο και έτσι οι περισσότεροι κάνουν διάλλειμα …εμπειρικά! Στην πραγματικότητα άλλο χρόνο διαλλείματος χρειαζόμαστε όταν κάνουμε προπόνηση δύναμης και άλλο όταν κάνουμε προπόνηση αντοχής.

Σε γενικές γραμμές και ανάλογα με το είδος της προπόνησης που ακολουθούμε τα διαλλείματα σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία καθορίζονται ως εξής:

- Προπόνηση δύναμης: Δηλαδή 1-6 επαναλήψεις, απαιτείται διάλλειμα 3+ λεπτά. Σκοπός είναι η αναπλήρωση ενέργειας στους μύες που χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε άλλο ένα σετ στην ίδια ένταση.

- Προπόνηση υπερτροφίας: Δηλαδή 8-10 επαναλήψεις, απαιτείται διάλλειμα 2 λεπτών.

- Προπόνηση αντοχής: Δηλαδή 12-20 επαναλήψεις, ο χρόνος διαλλείματος είναι κάτω από 1 λεπτό.

Το διάλλειμα υπάρχει ώστε το σώμα μας να προλάβει να αποκαταστήσει την ενέργεια που κατανάλωσε, να επανέλθει η ικανότητα ενεργοποίησης του νευρικού συστήματος και πιο απλά να ξεκουραστεί λίγο η μυϊκή ομάδα που έχουμε ενεργοποιήσει.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...