Νέα έρευνα: Αυτή είναι η ιδανική συχνότητα προπόνησης για να αυξήσεις τους μύες

Νέα έρευνα: Αυτή είναι η ιδανική συχνότητα προπόνησης για να αυξήσεις τους μύες

Τη συχνότητα με την οποία πρέπει να γυμνάζεσαι για να αποκτήσεις τα μέγιστα δυνατά κέρδη από την προπόνησή σου, έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Sports Medicine.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 λόγοι που οι γυναίκες επιλέγουν μεγαλύτερους άνδρες

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 10 προηγούμενες μελέτες που συνέκριναν τη μυϊκή ανάπτυξη σε άτομα που προπονούσαν κάθε μυϊκή ομάδα μια φορά, δύο φορές ή τρεις φορές την εβδομάδα σε διάστημα δύο μηνών.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όταν δουλεύεις ένα μυ δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνεται περισσότερο από ό, τι όταν το εκπαιδεύεις μία φορά την εβδομάδα.

Και ίσως αναρωτηθείς για το αποτέλεσμα, αλλά σκέψου αυτό. Κάνοντας τρία σετ curl για δικεφάλους τη Δευτέρα και τρία την Πέμπτη, κάνει μεγαλύτερους τους μύες από το να κάνεις έξι σετ σε μία μόνο μέρα.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Brad Schoenfeld, βοηθός καθηγητής στην επιστήμη της άθλησης στο Lehman College. Αλλά εδώ είναι η θεωρία:

Η άσκηση ενεργοποιεί την ανάπτυξη ενός μυ για ένα χρονικό διάστημα που διαρκεί περίπου 48 ώρες, λέει ο Schoenfeld. Όταν παρέλθουν αυτές οι ώρες, δεν δημιουργείς πλέον μύες

- εκτός και αν προπονήσεις ξανά τον μυ, οπότε και θα τονώσεις την ανάπτυξη για άλλες 48 ώρες.

Αυτή η αύξηση θα συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε όσο πιο συχνά τοποθετείς το σώμα σου σε μια κατάσταση οικοδόμησης μυών, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι μύες σου.

Αυτό όμως μέχρι ένα σημείο. Σε μελέτες όπου οι άνθρωποι επιδίδονταν στην άθληση τρεις ημέρες την εβδομάδα, είχαν παρόμοια κέρδη με άτομα που προπονούνταν δύο φορές την εβδομάδα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι συστάσεις του Schoenfeld: Εάν διαιρείς την προπόνησή σου σε ημέρες εκγύμνασης του άνω και του κάτω σώματος, κάνε δύο ημέρες άνω σώμα και δύο ημέρες κάτω σώμα την εβδομάδα.

Αλλά αν σου αρέσει η συνολική εκγύμναση του σώματος και θες να μεγιστοποιήσεις τα κέρδη σου, ο Schoenfeld συμβουλεύει να γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα. Κι αυτό επειδή είναι δύσκολο να χτίσεις τους μύες σε δύο μόνο workouts συνολικού σώματος ανά εβδομάδα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...