3 αλήθειες και 2 μύθοι για τη σοκολάτα

3 αλήθειες και 2 μύθοι για τη σοκολάτα

Για τη σοκολάτα πολλά λέγονται. Άλλοι την …καταριούνται… και άλλοι την εκθειάζουν. Υπάρχουν διατροφολόγοι που τη συστήνουν και άλλοι που την απορρίπτουν κάθετα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε μέχρι πόσους καφέδες μπορείς να πίνεις!

Τι όμως ισχύει πραγματικά;

- Αλήθεια: Η σοκολάτα έχει αντικαταθλιπτική δράση

Η σοκολάτα, εκτός από την απόλαυση που χαρίζει, βοηθάει σημαντικά και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία.Επί πλέον, εκκρίνεται σερετονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση!

- Αλήθεια: Η σοκολάτα έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Η σοκολάτα προκαλεί μυική και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, καθώς και χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις, για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.

- Μύθος: Η σοκολάτα συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής

Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που να αποδεικνύουν, πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ακμή και στην κατανάλωση σοκολάτας.Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.

- Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί ημικρανίες και πονοκεφάλους

Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ημικρανίες, λόγω της τυραμίνης που περιέχει.Μία σοκολάτα 100 γραμ. περιέχει 0,75μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει ημικρανία.

- Αλήθεια: Η σοκολάτα περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και Ε, λιπαρά, αμινοξέα κ.ά. Επί πλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ασκώντας αντιθρομβωτική δράση, αλλά και πρόληψη κατά του καρκίνου.Επίσης, λόγω του μαγνησίου και του καλίου, προλαμβάνει την υπέρταση, ενώ ο χαλκός που περιέχει συμβάλλει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα. Περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, που είναι απαραίτητος για τη σύνθεση τής αιμοσφαιρίνης.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...