Τι και πόσο πρέπει να πίνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης!

Τι και πόσο πρέπει να πίνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης!

Την ώρα της προπόνησης δεν τρώμε αλλά πίνουμε! Άλλοι πίνουν σκέτο νερό, άλλοι κάποιο συμπλήρωμα και άλλοι …καφέ! Τι και πόσο πρέπει να πίνουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ζεστό ή κρύο ρόφημα ανακουφίζει τον πονόλαιμο;

Συγκεκριμένα:

1. Νερό

Περίπου ένα ποτήρι κάθε 15 με 30 λεπτά για μέχρι μια ώρα προπόνησης. Μέχρι τη μια ώρα τα ροφήματα με υδατάνθρακες και μέταλλα (ηλεκτρολύτες) δεν είναι απαραίτητα.

2. Ροφήματα με υδατάνθρακες και μέταλλα

Σε προπονήσεις υψηλής έντασης μίας ώρας τουλάχιστον βοηθούν ώστε να μη μειωθεί πολύ η απόδοση. Τα ροφήματα μπορούν να περιέχουν απλούς υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (συγκέντρωση έως 8% για να μη δημιουργούνται γαστρικά προβλήματα), μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ίσως αμινοξέα που απορροφούνται εύκολα και γρήγορα.

3. Οι υδατάνθρακες και η φρουκτόζη

Η ποσότητα υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30-50gr την ώρα. Σκέτη φρουκτόζη δεν χρειάζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά φρουκτόζη μαζί με άλλα σάκχαρα (όπως ο χυμός) φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα. Ο οργανισμός απορροφά αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες με ρυθμό 15γρ ανά τέταρτο, αρκεί το διάλυμα να είναι υποτονικό.

Επομένως για μια προπόνηση 45 λεπτών μπορούν να καταναλωθούν ένα κουτάκι χυμός και ένα μπουκαλάκι νερό. Μεγαλύτερη ποσότητα χυμού δεν συστήνεται, γιατί η φρουκτόζη μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις στο στομάχι.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...