Οι ιδανικές τροφές για να αποτρέψεις τον πόνο στα γόνατα

Οι ιδανικές τροφές για να αποτρέψεις τον πόνο στα γόνατα

Εγκλωβισμένος από «αγκάθια» στα γόνατα; Το κλειδί για την αποφυγή του πόνου μπορεί να είναι στο πιάτο σου: Τα άτομα με πλούσια σε ίνες διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αρθρίτιδα στο γόνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο ξεχωριστές μελέτες: Η πρώτη, η Πρωτοβουλία για την Οστεοαρθρίτιδα (OI), περιλάμβανε περίπου 5.000 συμμετέχοντες. Η άλλη, η ομάδα των Framingham Offspring, περιλάμβανε περισσότερους από 1.200. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερες ίνες, τόσο λιγότερο πόνο στο γόνατο ανέφεραν και τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να διαγνωστούν με αρθρίτιδα στο γόνατο.

Στην πραγματικότητα, στη μελέτη OI, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες ίνες την ημέρα - κατά μέσο όρο μόλις πάνω από 20 γραμμάρια (g) - ήταν 30% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα αρθρίτιδας στο γόνατο και 19% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν επιδείνωση του πόνου στα γόνατά τους κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών από εκείνους που έτρωγαν τις λιγότερες ίνες ή λίγο λιγότερο από 9 γραμμάρια την ημέρα.

Στη μελέτη Framingham, όσοι έτρωγαν τις περισσότερες ίνες την ημέρα - σχεδόν 26 g - ήταν 61% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτωματική αρθρίτιδα στο γόνατο από εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο ή λίγο κάτω από 14 g.

Και στις δύο μελέτες, η κατανάλωση περισσότερων ινών δημητριακών συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα πόνου στο γόνατο.

Ενώ η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ίνα βοηθά πράγματι στη μείωση του πόνου στο γόνατο, φαίνεται ότι υπάρχει κάτι σχετικά με την προστατευτική θρεπτική ουσία: Ακόμη και μετά την απομάκρυνση από τους ερευνητές των πιθανών παραγόντων που μπορεί να εξηγούν αυτή τη σχέση, ο δεσμός παρέμενε ακόμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες βοηθούν στην προστασία των γόνατων με διάφορους τρόπους: Οι ίνες μειώνουν τα επίπεδα μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται CRP και αυξάνουν τον κορεσμό, γεγονός που εμποδίζει την υπερκατανάλωση. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην αρθρίτιδα του γόνατος και την παχυσαρκία - μαζί με την προσθήκη φορτίου στις αρθρώσεις σας, το επιπλέον λίπος αυξάνει επίσης τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τον πόνο.

Ο μέσος άνθρωπος σήμερα παίρνει περίπου 19 γραμμάρια την ημέρα, ποσό που είναι το ήμισυ του συνιστώμενου ποσού.

Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να εντάξεις περισσότερες ίνες στη διατροφή σου - όσο περισσότερο τρως, τόσο περισσότερο ο κίνδυνος αρθρίτιδας γόνατος μειώνεται, ακόμα και αν δεν λαμβάνεις το μέγιστο ποσό που λάμβαναν οι άνθρωποι στη μελέτη. Ινώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασόλια και τα όσπρια, η βρώμη και το κινόα είναι ιδανικά για να κάνεις την αρχή.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...