Δεν κινδυνεύεις μόνο από την ρύπανση αν ζεις δίπλα σε λεωφόρο!

Δεν κινδυνεύεις μόνο από την ρύπανση αν ζεις δίπλα σε λεωφόρο!

Όσο και να κλείνεις τα πατζούρια, τα στόρια και γενικά τα παράθυρα, αν ζεις σε διαμέρισμα δίπλα σε μεγάλη λεωφόρο τότε υπάρχει …θέμα και δεν είναι μόνο η ρύπανση ή η ηχορύπανση.

Τα άτομα που ζουν κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με άτομα που ζουν σε πιο απόμακρες περιοχές, δήλωσαν ερευνητές στον Καναδά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τι ζημιά μπορεί να σου κάνει η αυξημένη τεστοστερόνη!

Σύμφωνα με έρευνα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», τα άτομα που ζουν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία έχουν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους ζουν πάνω από 300 μέτρα μακρύτερα από τέτοιους δρόμους.

Ο επιστήμονας που ηγήθηκε της έρευνας στον οργανισμό Public Health Ontario του Καναδά, Χονγκ Τσεν, δήλωσε: «Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός και η όλο και μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη έχουν τοποθετήσει πολλά άτομα κοντά σε μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, και με την εκτεταμένη έκθεση στην κυκλοφορία και τα αυξημένα ποσοστά άνοιας ακόμα και μια ήπια επίπτωση από έκθεση κοντά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας μπορεί να αποβεί μεγάλο βάρος στη δημόσια υγεία».

Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε την εξέλιξη υγείας σε περίπου 6,6 εκατομμύρια άτομα για περισσότερο από μία δεκαετία, δεν μπόρεσε να συμπεράνει κατά πόσο η ρύπανση βλάπτει τον εγκέφαλο άμεσα. Ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας μπορεί να είναι παρενέργεια πνευμονολογικών και καρδιακών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από ρύπους οχημάτων ή από άλλες μη υγιείς συνήθειες που σχετίζονται με τη ζωή σε πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...