Μάθε τι μπορεί να πάθουν τα δόντια σου, στην έντονη προπόνηση!

Μάθε τι μπορεί να πάθουν τα δόντια σου, στην έντονη προπόνηση!

Δυνατή και σκληρή προπόνηση; Ναι! Είναι το καλύτερο για τη υγεία μας, όχι όμως για την υγεία των …δοντιών, όπως αναφέρουν Γερμανοί επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησαν!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 σημεία που σε κάνουν γοητευτικό στα γυναικεία βλέμματα

Η ασυνήθιστη αυτή μελέτη, άρχισε επειδή οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν κατά πόσο ισχύει ότι οι αθλητές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και άλλων οδοντικών προβλημάτων, αλλά και πού οφείλεται αυτό και τελικά ανακάλυψαν ότι η εντατική προπόνηση μπορεί να συμβάλει με απρόσμενους τρόπους στα οδοντιατρικά προβλήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στα Αθλήματα» και μετείχαν εθελοντικά 35 αθλητές του τριάθλου και 35 μη αθλητές. Όλοι τους πριν την έναρξη της μελέτης πραγματοποίησαν πλήρη οδοντιατρική εξέταση.

Τα αποτελέσματα κατέπληξαν τους επιστήμονες καθώς έδειξαν ότι οι τριαθλητές είχαν σημαντικά μεγαλύτερη διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας των δοντιών σε σχέση με τους μη αθλητές. Είχαν επίσης περισσότερη τερηδόνα, η οποία αυξανόταν κατ’ αναλογία με τη διάρκεια της ημερήσιας προπόνησής τους. Συνολικά, όσο περισσότερες ώρες αφιέρωνε ένας αθλητής στην καθημερινή προπόνησή του τόσο περισσότερο κινδύνευε να παρουσιάσει τερηδόνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση ισοτονικών ποτών και γενικότερα η διατροφή δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο, ενώ δεν εντοπίστηκαν διαφορές στο χημικό προφίλ του σιέλου των αθλητών και μη αθλητών σε κατάσταση ηρεμίας.

Ωστόσο οι διαφορές στο σάλιο φάνηκαν στην επόμενη μέτρηση όπου η κατάσταση άλλαξε στη διάρκεια της άσκησης. Κατά το πειραματικό τρέξιμο η ποσότητα του σιέλου που παρήγαν οι αθλητές σταδιακά μειωνόταν, γεγονός που σημαίνει ότι το στόμα τους ξεραινόταν – και αυτό δεν άλλαζε όταν έπιναν νερό ή άλλα ροφήματα την ώρα που έτρεχαν. Η χημική σύσταση του σάλιου άλλαξε και έγινε πιο αλκαλικό, γεγονός που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια και σε άλλα οδοντικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παρατεταμένη προπόνηση αντοχής ενδέχεται να απειλήσει την οδοντική υγεία, αλλά τονίζουν ότι οι έντονα ασκούμενοι, θα πρέπει να λαμβάνουν μερικά απλά μέτρα, όπως η κατανάλωση νερού στη διάρκεια της προπόνησης, το σχολαστικό καθάρισμα με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και αν είναι αθλητές, σε έναν οδοντίατρο εξειδικευμένο στην αθλητική οδοντιατρική.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...