Άκου το σώμα σου και απέφυγε τους τραυματισμούς

Άκου το σώμα σου και απέφυγε τους τραυματισμούς

Του χειρούργου ορθοπεδικού Ιωάννη Ράλλη

Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση είναι το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων μικρο-τραυματισμών των τενόντων, των οστών και των αρθρώσεων και εμφανίζονται σταδιακά. Κοινά παραδείγματα είναι η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow), ο ώμος του κολυμβητή (σύνδρομο πρόσκρουσης), το γόνατο του δρομέα (runner’s knee), το γόνατο του άλτη (jumber’s knee), τενοντίτιδα Αχιλλείου και περιοστίτιδα κνήμης (shin syndrome).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μέτρα και ανακάλυψε αν έχεις ισομετρικό σώμα!

Η πιο κοινή αιτία των τραυματισμών υπέρχρησης είναι τα σφάλματα κατά την άσκηση, όπως η γρήγορη επιτάχυνση της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας της δραστηριότητας.

Επίσης προκύπτουν όταν επιστρέφουμε σε ένα άθλημα ή δραστηριότητα μετά από τραυματισμό και προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Παράγοντες προδιάθεσης είναι η κακή τεχνική, εμβιομηχανικοί παράγοντες (ανισορροπίες στη δύναμη και την ελαστικότητα γύρω από ορισμένες αρθρώσεις), ατομικοί παράγοντες (βλαισότητα/ραιβότητα γονάτων, ανισοσκελία, πλατυποδία) και η πλημελής αποκατάσταση παλαιότερου τραυματισμού. Άλλοι παράγοντες είναι ο εξοπλισμός ( είδος του παπουτσιού ) και το έδαφος.

Για ήπια συμπτώματα, η μείωση της έντασης, της διάρκειας ή της συχνότητας της δραστηριότητας φέρνει ανακούφιση. Επίσης σημαντικό είναι η έναρξη ενός τροποποιημένου προγράμματος άσκησης που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το συνολικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, όσο το τραυματισμένο μέρος ανακάμπτει.

Η κατάλληλη τεχνική, αλλά και ο εξοπλισμός και το έδαφος είναι πολύ σημαντικά. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί από υπέρχρηση μπορεί να προληφθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και την κοινή λογική. Πρέπει να μάθουμε ν’ ακούμε το σώμα μας. Η ρήση «χωρίς πόνο, κανένα κέρδος" δεν ισχύει εδώ. Ο κανόνας του “10 %” είναι πολύ χρήσιμος. Δεν θα πρέπει να αυξάνουμε το πρόγραμμα της δραστηριότητας μας (απόσταση, ένταση, φορτίο) περισσότερο από 10 % κάθε εβδομάδα. Αυτό δίνει στον σώμα μας επαρκή χρόνο να ανάκαμψει και ανταποκριθεί.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τις 5 ορμόνες που εξουσιάζουν το σώμα σου
Λέμε ότι οι ορμόνες είναι σημαντικές για τις γυναίκες. Κάνουμε όμως λάθος, αφού οι ορμόνες είναι εξίσου σημαντικές και για τους άντρες. Και μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τη τεστροστερόνη