12+1 tips για να κόψεις το κάπνισμα

12+1 tips για να κόψεις το κάπνισμα

Δεν είναι μυστικό ότι το κάπνισμα έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Το κηλιδωμένο δέρμα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς κινδύνους που έρχονται με την κακιά αυτή συνήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ; Μάθε τι σοβαρό μπορείς να πάθεις αν δεν τρως πρωινό!

Βέβαια, γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Για πολλούς ανθρώπους που καπνίζουν, έχοντας ένα τσιγάρο στο χέρι είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Το κάπνισμα μετά από ένα γεύμα, με τον πρωινό καφέ ή όταν δουλεύεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε, λοιπόν, κάποια tips που θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη αυτή προσπάθεια:

1) Πάρε σταυρόλεξα, παζλ ή γρίφους για να απασχολείς τα χέρια και το μυαλό σου είτε μετά το φαγητό είτε το πρωί. Έτσι θα ξεχαστείς και θα εκτονώσεις και την νευρικότητά σου.

2) Μετά το φαγητό, καθάρισε το τραπέζι και πλύνε αμέσως τα πιάτα. Έτσι η όρεξη για τσιγάρο που σου έρχεται μετά το φαγητό θα μειωθεί στην πορεία και δεν θα δηλητηριάσεις κατευθείαν τα πνευμόνια σου.

3) Πήγαινε για ύπνο πιο νωρίς. Συνήθως όσοι καπνίζουν, θέλουν να κάνουν ένα τελευταίο τσιγάρο για το βράδυ. Άλλαξε το ωράριό σου και πήγαινε πιο νωρίς για ύπνο, προκειμένου να ελαττώσεις τη συνήθεια αρχικά.

4)Πάρε ένα καλαμάκι ή ό,τι σε βολεύει σε μέγεθος και σχήμα τσιγάρου και κάνε ότι καπνίζεις. Πέραν της νικοτίνης, το κάπνισμα αποτελεί και συνήθεια της κίνησης. Ο τρόπος αυτός σίγουρα θα σε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθειά σου.

5)Χργσιμοποίησε - τουλάχιστον στην αρχή - τσίχλες ή καραμέλες για να ξεχαστείς. Προσοχή μην το παρακάνεις όμως γιατί υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και των δοντιών αλλά και για το ζάχαρο.

6)Άλλαξε συνήθειες. Για παράδειγμα, αν συνήθιζες να κάθεσαι μετά το φαγητό στο σαλόνι και να καπνίζεις, προτίμησε να πας μία βόλτα ή να πας στο δωμάτιο για αλλαγή της ρουτίνας.

7)Δώσε βάση στον ψυχολογικό παράγοντα. Μην θεωρείς τον εαυτό σου ως πρώην καπνιστή. Σκέψου τον ως μη καπνιστή. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και η ανθυποβολή παίζουν μεγάλο ρόλο σε πολλές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά.

8)Βρες τρόπους να περάσεις το διάλειμμά σου. Συνήθως, όταν κάνουμε διάλειμμά είτε από τη δουλειά είτε από μία υποχρέωση που έχουμε, είναι ένας καλός λόγος να φουλάρουμε τα πνευμόνια μας με νικοτίνη. Προσπάθησε να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να περνάς το διάλειμμά σου, πηγαίνοντας μία βόλτα, αναζητώντας κάτι στο ίντερνετ, ακόμα και ελέγχοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

9) Πάρε καρότα. Κι όμως αυτή η συνήθεια, πέραν του ότι θα έχει οφέλη για τη συνολική σου υγεία, θα σε βοηθήσει να ξεχάσεις μία ανθυγιεινή συνήθεια με μία απολύτως υγιεινή, προσφέροντας διπλό κέρδος στον οργανισμό σου.

10) Έλεγξε το ποτό. Είναι πολύ δύσκολο για έναν καπνιστή, ειδικά χρόνιο, να κόψει το τσιγάρο όταν πίνει. Προσπάθησε να ελαττώσεις λοιπόν την κατανάλωση αλκοόλ. Θα έχεις παραπάνω οφέλη με μία σου απόφαση, αλλάζοντας ριζικά την υγεία σου.

11) Σπόρια. Μπορεί να είναι εκνευριστικά για τους γύρω σου, λόγω του ήχου, ωστόσο θα σε βοηθήσουν πολύ στην κακιά συνήθεια. Άλλωστε και τα σπόρια, μετά από κάποιο σημείο γίνονται εθιστικά. Προτίμησε τα ανάλατα, για ευνόητους λόγους.

12) Βρες άλλους λόγους που θα σε παροτρύνουν να κόψεις το κάπνισμα. Αν γυμνάζεσαι, σου μειώνεται η αντοχή. Αν είσαι πατέρας, αυτομάτως δηλητηριάζεις και τα παιδιά σου. Είτε είναι για το δικό σου καλό είτε για των άλλων, βρες κίνητρα που θα σου δώσουν παραπάνω ώθηση για να το σταματήσεις.

13) Τελευταίο και πιο σημαντικό. Να θες να κόψεις το κάπνισμα. Αν δεν θες, υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι εκεί έξω για να καπνίσεις. Αν θες, υπάρχουν δισεκατομμύρια λόγοι για να το κόψεις. Βρες αυτό που θα σε κάνει πραγματικά να θελήσεις να κόψεις το κάπνισμα και κάντο μότο της καθημερινότητάς σου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...