Ένα μεγάλο λάθος που κάνεις όταν κοιμάσαι και δεν το ήξερες

 Ένα μεγάλο λάθος που κάνεις όταν κοιμάσαι και δεν το ήξερες

Το ρίγος που μπορεί να νιώσεις στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να μην είναι καλό για την υγεία σου, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες τι γίνεται με τον εγκέφαλο σου όταν χρησιμοποιείς πολύ το GPS

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν σε ένα κρύο δωμάτιο (13°C) είδαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση να αυξάνονται από 6 έως 8 τοις εκατό αφού σηκώθηκαν από το κρεβάτι το πρωί, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμήθηκαν σε ένα πιο ζεστό δωμάτιο.

«Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται φυσιολογικά όταν ξυπνάτε», εξηγεί ένας από τους ερευνητές της μελέτης KeigoSaeki, επιδημιολόγος στο ιατρικό πανεπιστήμιο Nara της Ιαπωνίας.

«Αλλά όταν βγείτε από το κρεβάτι σε ένα ψυχρό δωμάτιο, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα σας συστέλλονται και η καρδιά σας κλωτσάει σε υπερβολική δόση για να σας ζεσταίνει», προσθέτει ο δρSaeki.

«Αυτή η αύξηση της πίεσης του αίματος διαρκεί τουλάχιστον 2 ώρες και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει σοβαρά το ασβέστιο σας», λέει ο Δρ Saeki.

«Αλλά μην κρατάτε το θερμοστάτη σας στα ύψη όλη τη νύχτα – πέραν του οικονομικού, η υψηλότερη θερμοκρασία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας», καταλήγει ο γιατρός.

Ποιο είναι το κόλπο λοιπόν για έναν καλύτερο ύπνο; Προγραμμάτισε το θερμοστάτη του σπιτιού σου έτσι ώστε να φτάσει το σπίτι στη θερμοκρασία των 22°C μισή ώρα προτού σχεδιάσεις να σηκωθείς. Έτσι, το σπίτι θα είναι ζεστό και εσύ δε θα νιώσεις ξανά το ρίγος του ξυπνήματος.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...