7 πράγματα που μπορείς να πάθεις αν τρως τα νύχια σου

7 πράγματα που μπορείς να πάθεις αν τρως τα νύχια σου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τρώνε τα νύχια τους είτε από νευρικότητα, είτε από παιδική συνήθεια. Πέραν από το αντιαισθητικό της υπόθεσης, μιας και δεν είναι ωραίο ένας άντρας ή μία γυναίκα να κάθεται και να δαγκώνει τα δάχτυλά του και, επιπλέον, δεν δείχνεις και την καλύτερη εικόνα των νυχιών, το κακό αυτό συνήθειο εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 απόλυτα tips για να ξεχωρίσεις το καλοκαίρι

Παρακάτω, σου παρουσιάζουμε επτά λόγους για να σταματήσεις επιτέλους να βάζεις το χέρι στο στόμα:

Άσχημες μολύνσεις

Αν δαγκώσεις ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, μπορεί να εκθέσεις το λεπτό δέρμα κάτω από το νύχι σου σε πληθώρα βακτηρίων ή παθογόνων οργανισμών που υπάρχουν στο στόμα σου - και υπάρχουν πολλά από αυτά.

«Όλα τα στόματα είναι γεμάτα από βακτηρίδια, έτσι μπορείτε εύκολα να μολύνετε τον εαυτό σας», λέει ο Δρ AdamFriedman, βοηθός καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο GeorgeWashington.

Μία από τις πιο κοινές μορφές λοίμωξης ονομάζεται παρονύκωση και μπορεί να προκαλέσει οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και θρόμβους γεμάτους πύον. Αυτή η μόλυνση μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες, δείχνει μια μελέτη στο περιοδικό AmericanFamilyPhysician.

Φλεγμονή

Η χημική σύνθεση του σάλιου επιτρέπει να διασπώνται τα λίπη και άλλα μόρια τροφίμων, λέει ο Δρ Friedman. Ενώ αυτό βοηθά την πέψη, μπορεί επίσης να βλάψει και να φουσκώσει το δέρμα των δακτύλων, αν τα βάζεις συνεχώς στο στόμα.

Για τον ίδιο λόγο, που το γλείψιμο των χειλιών μπορεί να τα κάνει να αφυδατωθούν, έτσι και το σάλιο μπορεί να διαβρώσει το δέρμα, λέει ο Δρ Friedman.

Ασθένεια

Με το να τρως τα νύχια σου, δίνεις παράλληλα πρόσβαση σε όλους τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στα χέρια σου μέσα στο στόμα σου.

«Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με όλα τα είδη των μικροβίων και των παθογόνων οργανισμών, τα οποία τείνουν να κολλάνε κάτω από τα νύχια μας», λέει ο Δρ Friedman. Αυτά μπορεί να είναι από τα συνήθη κρυολογήματα μέχρι και πιο σοβαρούς ιούς.

Παραμορφώσεις νυχιών

Τα νύχια περιέχουν ένα γενετικό στρώμα που ονομάζεται «μήτρα», το οποίο είναι το σημείο από το οποίο «ανθίζουν» όλα τα νύχια σου, εξηγεί ο Δρ Friedman. Οι μολύνσεις που σχετίζονται με το δάγκωμα των νυχιών μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην εν λόγω μήτρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες βλάβες ή παραμορφώσεις των νυχιών.

Μυρμηγκιές

Επιλέξτε ένα κονδύλωμα (η μυρμηγκιά είναι τύπος κονδυλώματος) και το μεταδοτικό του υλικό μπορεί να μπει επάνω ή κάτω από τα νύχια σου. Άγγιξε το πρόσωπο ή το στόμα σου με αυτά τα μολυσμένα νύχια και ενδέχεται να καταλήξεις με κονδυλώματα στο πρόσωπο ή το λαιμό σου, λέει ο Δρ Friedman.

Έρπης των χεριών

Δεν είναι ακριβώς όπως ακούγεται, αλλά αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Η πραγματική κατάσταση ονομάζεται «ωχρά κηλίδα».

Εάν έχεις στοματικό έρπη - και περίπου το 40% των ενηλίκων έχουν - μπορεί να μολύνεις τα δάχτυλά σου με τον ιό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πυρετό, αλλά συνήθως τα πρώτα συμπτώματα είναι οδυνηρή καύση και μυρμήγκιασμα στα μολυσμένα δάχτυλα σου. Μετά από μια εβδομάδα ή δύο, θα μπορούσες επίσης να αναπτύξεις υγρές ή αιμοπεταλικές πληγές που θα παραμείνουν (μαζί με τον πόνο) για άλλες δύο εβδομάδες.

Προβλήματα στα δόντια

Οι υποδοχές που συγκρατούν τις ρίζες των δοντιών σου μπορούν να παραμορφωθούν ή να καταστραφούν από το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών, προκαλώντας τρίψιμο των δοντιών σου. Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάγματα στα δόντια που χρησιμοποιείς για να τα φας και μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, σύμφωνα με άλλη μελέτη της AJODO

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...