fbpx

Αυτή είναι η βιταμίνη που θα κάνει …ντούρο τον «μικρούλη» σου!

Αυτή είναι η βιταμίνη που θα κάνει …ντούρο τον «μικρούλη» σου!

Κι όμως υπάρχει μία βιταμίνη, η έλλειψη της οποίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο κρεβάτι σου. Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης από τον ήλιο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον… «μικρούλη» σου. Νέα έρευνα από την Ιταλία δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας (ED).

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 143 άνδρες με ποικίλους βαθμούς στυτικής δυσλειτουργίας, διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν ανεπαρκείς σε βιταμίνη D και μόνο ένας στους πέντε είχε βέλτιστα επίπεδα θρεπτικών ουσιών.
Επιπλέον, οι άνδρες με σοβαρά κρούσματα ED είχαν επίπεδα βιταμίνης D που ήταν περίπου 24% χαμηλότερα από εκείνα των ανδρών με ήπια μορφή της πάθησης.
Τα ανεπαρκή επίπεδα D μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή ελεύθερων ατόμων που ονομάζονται ιόντα υπεροξειδίου, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης AlessandraBarassi, και την ερευνητική της ομάδα.

Αυτά τα ιόντα καταστρέφουν το νιτρικό οξείδιο, ένα μόριο που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σου να λειτουργούν σωστά.
Το αποτέλεσμα: Κάνει δύσκολο το να… σκληρύνεις.
«Το νιτρικό οξείδιο αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος και προκαλεί στύση υπό κανονικές συνθήκες», λέει ο LarryLipshultz, σύμβουλος ουρολογίας του Men’sHealth. Χωρίς τις απαραίτητες ποσότητες νιτρικού οξέος, όμως, τα αιμοφόρα αγγεία σου μπορεί να μην χαλαρώσουν αρκετά για να επιτρέψουν μια στύση.

Εάν πάσχεις από ED, ζήτα από το γιατρό σου να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D. Για τους ασθενείς με ED με χαμηλά επίπεδα, η μελέτη συνιστά τη λήψη συμπληρωμάτων για να επιστρέψουν στο βέλτιστο επίπεδο των 30 ng / mL ή παραπάνω.
Όσο για τους άνδρες με φυσιολογική στυτική λειτουργία, η Δρ Barassi λέει ότι αυτή τη στιγμή μελετά το κατά πόσο η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο για την καθυστέρηση του ED.