fbpx

Όταν έρχεται η ώρα που σπάει η φιλία με τον κολλητό!

Όταν έρχεται η ώρα που σπάει η φιλία με τον κολλητό!

Κοιτάς τις φωτογραφίες με τα ξέφρενα γλέντια που κάνατε με τον κολλητό σου, θυμάσαι πόσο αυτοκόλλητοι ήσασταν. Θυμάσαι ότι μιλούσατε 10 φορές τη μέρα στο τηλέφωνο και λέγατε πάλι τα ίδια στο μπαράκι… Θυμάσαι πολλές, λυπάσαι και αναρωτιέσαι γιατί χάλασε μια τόσο αδερφική και κολλητή φιλία!

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουρο τι εννοεί ο καθένας μας όταν αναφέρεται στη φιλία. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ούτε πως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται ούτε τι εισπράττει από αυτήν ο φίλος του ή οι φίλοι του. Η αντίληψη περί φιλίας είναι μια καθαρά υποκειμενική διεργασία του εγκεφάλου, μη αποδεχόμενη κανόνων και κανονισμών.
Κάποιος θα θεωρήσει φίλο του τον καλό συνάδελφο στη δουλειά που τον βοηθάει πάντοτε πρόθυμα, ή τον υπάλληλο της τράπεζας που πολύ συχνά τον εξυπηρετεί με το χαμόγελο στο στόμα, ή την κοπέλα του σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται για πολλά χρόνια και του συστήνει πάντοτε τα πιο φρέσκα.
Κάποιος θα εννοεί ως φίλους του όλη την παρέα. Την παλιοπαρέα που ξεκίνησαν όλοι μαζί στην ίδια γειτονιά από τα μικρά τους χρόνια, μαζί στο σχολείο, στις κοπάνες, στα γλέντια, τις χαρές και τις λύπες.

Κάποιος άλλος θα επιλέξει με αυστηρότερα κριτήρια. Θα ψάξει – και ίσως να μη βρει ποτέ – αυτόν ή αυτούς με τους οποίους αισθάνεται πως έχει περισσότερα κοινά ενδιαφέροντα, λιγότερες διαφορές, κοινές ανησυχίες, μικρότερη ‘απόσταση’.

Κατά κύριο λόγο οι αληθινές φιλίες γεννιούνται στα μικρά χρόνια του ανθρώπου, τότε που τα κριτήρια επιλογής είναι εντελώς διαφορετικά. Τότε που υπάρχει αγνότητα, δεν γίνονται δεύτερες σκέψεις, δεν υπάρχει υπολογισμός, συμφέρον και σκοπιμότητες. Αντίθετα με την κατηγορία των γελοίων δηλαδή αυτούς που δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα όταν σε συναντούν κάπου τυχαία μετά από χρόνια, κι όμως παριστάνουν πως τους έλειψες.

Η φιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή κάθε ανθρώπου, όπως είναι και ο έρωτας. Άλλοι κάνουμε περισσότερους φίλους άλλοι λιγότερους, άλλες φιλίες είναι διαχρονικές άλλες σύντομες, άλλες φιλίες έχουν εντάσεις άλλες κυλούν ήρεμα μέσα στο χρόνο. Όπως και να έχει η φιλία είναι μία κοινωνική σχέση που από τη νηπιακή κιόλας ηλικία επιδιώκουμε να έχουμε και κάθε φίλος που έχουμε είναι διαφορετικός και παίζει διαφορετικό ρόλο στη ζωή μας.

Υπάρχουν φιλίες που διαρκούν μια ζωή, ωστόσο όπως και στις περισσότερες σχέσεις έτσι και οι φιλίες δεν διαρκούν για πάντα. Τις περισσότερες φορές οι φιλίες σβήνουν και αποδυναμώνονται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό γίνεται καθώς αλλάζουν οι ζωές των φίλων, τα ενδιαφέροντα και οι προτεραιότητες. Έτσι, κάποιοι μετακομίζουν, άλλοι αναλαμβάνουν νέες ευθύνες στη ζωή τους με αποτέλεσμα να απομακρύνονται. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η φιλία έληξε πραγματικά. Πολλές φορές η απομάκρυνση των δύο φίλων είναι και ένα απαραίτητο αναπτυξιακό στάδιο της φιλίας όπου μετά από καιρό οι φίλοι έχουν ωριμάσει, έχουν προσαρμοστεί στις ζωές τους και επιστρέφουν χτίζοντας ξανά τη σχέση, και αυτή τη φορά πιο ισχυρή.

Σε άλλες περιπτώσεις οι φιλίες μπορεί να διακόπτονται απότομα λόγω κάποιας παρεξήγησης η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ των φίλων. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που φιλίες χαλάνε λόγω αισθημάτων ζήλειας ή ανταγωνισμού μεταξύ των δύο φίλων. Ο ανταγωνισμός και η ζήλεια είναι συναισθήματα που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των φίλων χωρίς αυτά να επηρεάζουν τη φιλία τους, όταν όμως παρουσιάζονται σε υπέρμετρο βαθμό τότε κάποιος από τους δύο ενοχλείται και απομακρύνεται. Εξίσου συνηθισμένες αιτίες είναι και το αίσθημα προδοσίας της εμπιστοσύνης ή και η αίσθηση ότι ο ένας από τους δύο δεν δίνει την κατάλληλη προσοχή στον άλλο και συμπεριφέρεται εγωκεντρικά.

Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη φιλία μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις, παράπονα και προβλήματα. Αν κάτι λοιπόν, μας πειράζει είναι καλό να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας άμεσα στο φίλο μας. Αυτό είναι το βασικότερο και σημαντικότερο συστατικό κάθε σχέσης: η ουσιαστική επικοινωνία ακόμα και αν αυτό σημαίνει την έκφραση δυσάρεστων συναισθημάτων και σκέψεων. Ακόμα και αν φοβόμαστε ότι μπορεί να «πικράνει» τον φίλο μας, είναι σίγουρα πιο καλό να τεθεί το πρόβλημα παρά να αγνοηθεί γιατί τις περισσότερες φορές αυτό μεγεθύνεται μέσα μας.

Όταν ένας φίλος απομακρύνεται είναι καλό να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει. Μία ανασκόπηση των προηγούμενων συναντήσεών μας και συνομιλιών μας μπορεί να είναι αποκαλυπτική του τι συμβαίνει. Μήπως ο φίλος μας είχε παράπονα από εμάς, υπήρχε κάτι που τον απασχολούσε; Αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες στην προσωπική του ζωή; Ποια ήταν η δική μας συμπεριφορά; Ήμασταν συνεπής απέναντι στο φίλο μας; Όποια και αν υποθέσουμε ότι μπορεί να είναι η αιτία είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί η σχέση μας ή απλά να μάθουμε ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι που τον κάνουν να θέλει να απομακρυνθεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε πιεστικοί γιατί η φιλία είναι μία αμοιβαία επιλογή και όπως μπορούμε να επιλέξουμε κάποιον να γίνει φίλος μας έτσι και εκείνος μπορεί να επιλέξει να διακόψει μία φιλία. Συνεπώς θα πρέπει να δεχθούμε το γεγονός ότι ο άλλος μπορεί απλά να μην θέλει άλλο.

Είναι καλό να μένουμε ανοιχτοί και να μην κλείνουμε όλες τις διόδους επικοινωνίας, καθώς η απομάκρυνση μπορεί να είναι προσωρινή. Αν επιθυμούμε κάποια στιγμή την επανασύνδεση καλό είναι να επικοινωνούμε μαζί του σε γιορτές ώστε να υπάρχει μία δίοδος επικοινωνίας για πιθανή επανασύνδεση.
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε και να αποδεχθούμε ότι η φιλία μας έληξε και αυτό είναι μια επίπονη συναισθηματικά διεργασία. Αρχικά είναι δύσκολο να το δεχθούμε, αρνούμαστε ότι αυτό συμβαίνει, καθώς όμως παγιώνεται η νέα κατάσταση έρχονται συναισθήματα θυμού είτε για τον φίλο μας είτε και την ίδια μας τη συμπεριφορά. Σε αυτή τη φάση έχουμε ανάγκη να κατηγορήσουμε τον άλλον, ψάχνοντας να βρούμε μία αιτία. Είναι καλό να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και κυριότερα να μην βιαστούμε να κατηγορήσουμε ανοιχτά τον άλλο σε κοινούς φίλους και γνωστούς .

Είναι καλό να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει τις αιτίες γιατί αυτό θα τον οδηγήσει σε αυτογνωσία και συνεπώς θα τον βοηθήσει να χτίσει πιο σταθερές φιλίες στο μέλλον.