fbpx

Δες πως μπορεί ο εγκέφαλος σου να χαλάσει τη διατροφή που κάνεις!

Δες πως μπορεί ο εγκέφαλος σου να χαλάσει τη διατροφή που κάνεις!

Όσο συνεπής στη διατροφή και να είσαι  θα πρέπει να γνωρίζεις ότι έχεις έναν «εχθρό» που μάλιστα είναι μέσα στο κεφάλι σου. Είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, εσύ ο ίδιος δηλαδή και φυσικά μιλάμε για τον εγκέφαλο σου αφού αγαπάει γλυκά, λιπαρά και υδατάνθρακες.

Το πρόχειρο ανθυγιεινό και κατεργασμένο φαγητό πυροδοτεί βαθιά ένστικτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτό ενδεχομένως να προάγει την υπερφαγία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 6 σημάδια που σου δείχνουν ότι έχεις αφυδατωθεί!

 

Οι τροφές αυτές, που συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, παράγουν ένα υψηλότερο «σήμα» ανταμοιβής στον εγκέφαλο από τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως λιπαρά ή μόνο υδατάνθρακες.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο συνδυασμός λιπαρών και υδατανθράκων να καθοδηγεί την κατανάλωση τροφής που κάνουμε σαν άνθρωποι. Με άλλα λόγια αυτός ο συνδυασμός ξεγελά έναν αρχαίο μηχανισμό του εγκεφάλου μας ώστε να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερη από την αναγκαία ποσότητα ενέργειας», εξηγεί η ερευνήτρια Ντάνα Σμαλλ, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Σύγχρονης Διατροφής και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τι σου συμβαίνει αν πονέσεις στο τρέξιμο

 

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι το έντερο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο καθορίζοντας το αίσθημα της πληρότητας ή της πείνας.

Αλλά νεότερα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες μπορεί να στέλνουν τα ίδια αυτά σήματα μέσω ξεχωριστών οδών στον εγκέφαλο, δημιουργώντας μια συνδυαστική επίδραση, σύμφωνα με την Δρ Σμαλλ.

«Στη σύγχρονη κοινωνικά η πλειοψηφία των τροφών περιέχουν τόσο πολλά λιπαρά όσο και πολλούς υδατάνθρακες. Εκ φύσεως τέτοια τρόφιμα δεν υπάρχουν. Και αυτό ενδεχομένως να εξηγεί τη σύγχρονη επιδημία διαβήτη και παχυσαρκίας που βιώνουμε», λέει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις εθελοντές ενώ έβλεπαν φωτογραφίες δημοφιλών σνακ, είτε με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (όπως καραμέλες ή γλειφιτζούρια), είτε σε λιπαρά (όπως τυρί ή κεφτέδες) ή και στα δύο.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να «πλειοδοτήσουν» στα τρόφιμα που προτιμούσαν με πραγματικά χρήματα και αν κέρδιζαν τη δημοπρασία θα τους επιτρεπόταν να τα φάνε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα που αποτελούσαν συνδυασμό λιπαρών και υδατανθράκων.

Επίσης, τα τρόφιμα που πληρούσαν αυτόν το συνδυασμό ενεργοποιούσαν περισσότερο νευρικά κυκλώματα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου απ’ ότι το αγαπημένο φαγητό κάθε συμμετέχοντα, τροφές που ήταν είτε πιο γλυκιές, ή πιο ενεργειακά πυκνές ή φαγητά που εμφανίζονταν σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης διακριτές διαφορές στην ικανότητα των ατόμων να υπολογίζουν τις θερμίδες των τροφών που είτε περιείχαν πολλούς υδατάνθρακες, είτε λιπαρά.