fbpx

Έτσι επηρεάζει το αλκοόλ τα χρόνια της ζωής σου

Έτσι επηρεάζει το αλκοόλ τα χρόνια της ζωής σου

Ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα αρκεί για να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Άντζελα Γουντ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από 83 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 660.000 άτομα σε 19 χώρες και καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν την υγεία και τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και υπολόγισαν το προσδόκιμο επιβίωσης τους αν συνέχιζαν να πίνουν έτσι για το υπόλοιπο του βίου τους ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.

Από την συνδυαστική ανάλυση προέκυψε ότι, αυτοί που έπιναν από πέντε έως δέκα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν έως και έξι μήνες μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Φυσικά, όσοι έπιναν 18 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, έχαναν έως και πέντε χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το όριο ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ αποτελούσαν τα πέντε ποτήρια των 175 ml κρασιού την εβδομάδα, αν και γενικώς το αλκοόλ φάνηκε τελικά να αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ειδικότερα, για κάθε 12,5 μονάδες αλκοόλ που έπινε κάποιος ανά εβδομάδα αυξανόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%, μοιραίες υπερτασικής νόσου κατά 24%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9% και μοιραίου αορτικού ανευρύσματος κατά 15%.

Πάντως, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο μη μοιραίας καρδιακής νόσου. Αλλά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το όφελος αυτό εξανεμίζεται από τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άλλων μορφών καρδιακής πάθησης.

Βέβαια, προηγούμενες μελέτες έχουν κατ’ επανάληψη αποφανθεί ότι ειδικά το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά, αλλά τώρα η διεθνής επιστημονική ομάδα (με τη συμμετοχή και των Παγώνας Λάγιου – Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας-Χάρβαρντ, Δημοσθένη Παναγιωτάκου-Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Αντωνίας Τριχοπούλου -Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και Άννας Καρακατσάνη-Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας) έρχεται να υποστηρίξει ότι τα οφέλη αυτά έχουν απλώς υπερεκτιμηθεί και υπερτονιστεί.

Πάντως, μελέτη που έγινε στη Δανία έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή τεσσάρων φορών την εβδομάδα αλκοόλ σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

«Το βασικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι αν ήδη πίνετε αλκοόλ, πιείτε λιγότερο για να ζήσετε περισσότερο και να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων», υπογραμμίζει η Δρ Γουντ.