fbpx

Αν ο «μικρούλης» σου έβγαλε σπυράκια, μάθε τι πρέπει να κάνεις

Αν ο «μικρούλης» σου έβγαλε σπυράκια, μάθε τι πρέπει να κάνεις

Και ξαφνικά βλέπεις σπυράκια στο αγαπημένο σου όργανο, στον «μικρούλη» σου. Είναι φυσικό να τρομάξεις, όμως πρέπει να ηρεμήσεις και να δεις ψύχραιμα τι θα κάνεις.

Τα σπυράκια είναι συνήθως αβλαβή δεν είναι απαραίτητο ότι αποτελούν και αιτία ανησυχίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι άλλο μπορεί να κρύβουν οι ρυτίδες στο μέτωπο;

 

Τα σπυράκια στο πέος, ωστόσο, μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων καταστάσεων, όπως είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν όταν εμφανίζονται στο πέος, ή γύρω από αυτό, χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Τα σπυράκια εμφανίζονται ως μικρά, στρογγυλά εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Η άκρη από ένα σπυράκι μπορεί να είναι λευκή, μαύρη, ή να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα, ανάλογα με το είδος των ουσιών που συσσωρευθεί και προκαλεί το πρόβλημα. Ορισμένα σπυράκια περιέχουν, επίσης, πύον.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για σπυράκια στο πέος (και όχι μόνο), είναι τα στενά ρούχα, η υγρασία, ο υπερβολικός ιδρώτας. Το ξύρισμα, η κακή υγιεινή και η λιπαρή επιδερμίδα

Τα σπυράκια στο πέος μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα. Είναι πιθανό ότι προκαλούνται από κάποιο ΣΜΝ, εφόσον ο άντρας είναι σεξουαλικά ενεργός και συντρέχουν και κάποια άλλα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Δες όμως τι άλλο μπορεί να είναι:

 

  1. Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Ένα πρωταρχικό σύμπτωμα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι η ανάπτυξη μικρών, λευκών σαρκωδών ανωμαλιών στο άκρο ή στο κεφάλι του πέους (βάλανος). Οι άκρες των κονδυλωμάτων μπορεί να έχουν μορφή σαν “κουνουπίδι” και να ποικίλουν σε μέγεθος. Είναι επίσης πιθανό τα κονδυλώματα να εμφανίζονται σε περιοχές που περιβάλλουν το πέος, όπως το όσχεο, ή ο εσωτερικός μηρός. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά εξαφανίζονται μόνα τους, αλλά μπορούν εύκολα να υποβληθούν σε θεραπεία με ειδικές αλοιφές, ή με κατάψυξη και θερμότητα.

 

  1. Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλεί γκριζο-λευκές κυψέλες με κόκκινη βάση που αναπτύσσονται στο πέος, ή στις γύρω περιοχές. Προκαλούν φαγούρα και μπορούν να εξαπλωθούν στον πρωκτό. Οι φουσκάλες μπορούν να γίνουν ανοικτές πληγές και να υπάρχει διαρροή υγρού. Οι κυψέλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν γύρω από το στόμα, ή τα χείλη. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιϊκά φάρμακα.

 

  1. Σύφιλη

Λευκά ή κόκκινα ανώδυνα έλκη επάνω, ή γύρω από το πέος μπορούν να αναπτυχθούν ως σύμπτωμα της σύφιλης. Μία βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η σύφιλη τυπικά αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά.