fbpx

Αν σε χτυπούν οι ημικρανίες μάθε πως θα τις αντιμετωπίζεις

Αν σε χτυπούν οι ημικρανίες μάθε πως θα τις αντιμετωπίζεις

Τουλάχιστον ένα εκατ. άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται στη «μέγγενη» της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας, με πιο συχνά «θύματα» όσους ανήκουν στην παραγωγική ηλικία των 25 έως 55 χρόνων. Πολλοί από τους ασθενείς είναι όμως αδιάγνωστοι με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό η οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή καθώς ούτε ο ιατρικός κόσμος αξιολογεί το πρόβλημα της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας όπως πρέπει.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι ειδικοί, με την ευκαιρία της ίδρυσης του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας.

«Στη χώρα μας, υπολογίζεται πως το 10% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τακτικές κρίσεις κεφαλαλγίας. Ειδικά η ημικρανία αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες (από 25-55 ετών) και το 90% των ημικρανικών κρίσεων γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Μετά την εφηβεία οι γυναίκες πάσχουν τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες» ανέφερε ο νευρολόγος Μανώλης Δερμιτζάκης.

Διεθνώς, τα στοιχεία από πολύ μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες (ΗΠΑ, Δανία) δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ημικρανικοί δεν έχουν λάβει ποτέ διάγνωση και από αυτούς που έχουν την διάγνωση μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 10% λαμβάνει σωστή προληπτική αγωγή, ενώ θα έπρεπε να το λαμβάνει τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς με βαριές – ίσως και καθημερινές- κεφαλαλγίες να λαμβάνουν εντελώς λάθος αγωγή και να κάνουν κατάχρηση παυσίπονων. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως είναι καταθλιπτικοί και πλήρως απογοητευμένοι. Η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από τις κρίσεις του πόνου και ο «φόβος του πόνου» δεν τους επιτρέπει να οργανώσουν οτιδήποτε (π.χ. ένα ταξίδι με κοντινά τους πρόσωπα).

«Η ουσιαστική ανακούφιση από τις ημικρανίες και τις κεφαλαλγίες δεν είναι ανέφικτη στην εποχή μας» τόνισε ο ειδικός στις κεφαλαλγίες νευρολόγος Μιχάλης Βικελής.

Σύμφωνα με τον ειδικό, στη διάθεση γιατρών και ασθενών υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες θεραπευτικών επιλογών, όπως φαρμακευτικές θεραπείες, μη φαρμακευτικές θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής και ειδικές βιταμίνες, χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών αλλά και χορήγηση Botox, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας και άλλων κεφαλαλγιών. Επίσης υπάρχουν εξειδικευμένα αντι-ημικρανικά παυσίπονα.

«Μια πραγματική επανάσταση όμως στη θεραπεία της ημικρανίας αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία, με την κυκλοφορία των νέων απόλυτα εξειδικευμένων αντι-ημικρανικών θεραπειών» είπε ο κ. Βικελής, εξηγώντας πως πρόκειται για φάρμακα που θα χορηγούνται με μορφή ένεσης μια φορά το μήνα ή και πιο αραιά και έτσι οι ασθενείς δεν θα χρειάζονται καθημερινή προληπτική θεραπεία.

Το μεγάλο κενό της έλλειψης Συλλόγου που να αγκαλιάζει και να δίνει φωνή στους πάσχοντες από ημικρανία και κεφαλαλγία επιχειρεί να καλύψει με την ίδρυσή του ο «Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος». Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Κύρτζιαλη, ιδρύθηκε στο τέλος του 2017, από άτομα που πάσχουν από Ημικρανίες ή Κεφαλαλγίες σε όλη την Ελλάδα και που τους ενώνει η επιθυμία να κάνουν γνωστό στη κοινή γνώμη τι είναι η Ημικρανία και οι Κεφαλαλγίες και πως μπορούν οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές να βελτιώσουν την κατάστασή τους και να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναλύοντας περαιτέρω τους στόχους του συλλόγου, ο Κώστας Μπίλιας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου, τόνισε ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση θα αφορά και στους ασθενείς αλλά και σε μεγάλο κομμάτι του γενικού πληθυσμού. «Ακόμη και πολλοί γιατροί δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος και οι ασθενείς φεύγουν με πολλές αναπάντητες ερωτήσεις από τα ιατρεία. Επίσης, πόσες φορές οι ασθενείς δεν έχουν ακούσει στο επαγγελματικό ή κοινωνικό τους περιβάλλον τη εκνευριστική φράση «Πώς κάνεις έτσι για ένα πονοκέφαλο;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίλιας. Τέλος, σημαντικό ζήτημα για τον σύλλογο είναι να ενημερωθούν οι ασθενείς και για τα δικαιώματα τους και για την πρόσβαση σε εγκεκριμένες θεραπείες.

Ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους (ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία, νευραλγία του τριδύμου νεύρου, νευραλγία-νευροπαθητικός πόνος προσώπου ή στοματογναθικής άρθρωσης και όλα τα είδη κεφαλαλγιών ή, προσωπαλγιών καθώς και τύπων και επιπλοκών της ημικρανίας, όπως η χρόνια ημικρανία).

Στοιχεία επικοινωνίας με τον Σύλλογο: τηλ. 210 3644 441, e-mail: info@kefalalgies.gr, www.kefalalgies.gr, και τις σελίδες του σε facebook και twitter. Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Πυθέου 55, 11743 Νέος Κόσμος (metro: Άγιος Ιωάννης).