fbpx

Μάθε αν μπορεί να κινδυνεύσεις από νευρική ανορεξία!

Μάθε αν μπορεί να κινδυνεύσεις από νευρική ανορεξία!

Μέχρι πρόσφατα, οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνταν μία γυναικεία υπόθεση, λόγω της φύσης των συμπτωμάτων, των κοινωνικών πιέσεων που ασκούνταν στο γυναικείο σώμα και φυσικά των υψηλών ποσοστών των κοριτσιών και των γυναικών που αναζητούσαν θεραπεία.

Οι τελευταίες βέβαια έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 10 % των ατόμων που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων είναι άντρες, ενώ υπολογίζεται ότι το ποσοστό πιθανόν να είναι μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις αντρών με διατροφική διαταραχή που αποφεύγουν την θεραπεία, κυρίως λόγω της ντροπής που βιώνουν εξαιτίας της σύνδεσης των συγκεκριμένων διαταραχών με τον γυναικείο πληθυσμό. Έτσι εξηγείται και η καθυστέρηση στην αναζήτηση βοήθειας .

Οι κοινωνικές πιέσεις που δέχονται οι άντρες σε σχέση με το σώμα τους και την εμφάνιση τους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και διαρκώς κατακλύζονται από συμβουλές του πως να καταφέρουν να αποκτήσουν το ιδανικό, μυώδες, σε σχήμα V σώμα, προκειμένου να είναι πιο αρρενωποί και πετυχημένοι.

Ενώ για τις γυναίκες το αδύνατο σώμα θεωρείται το ιδανικό, στους άντρες είναι συνδεδεμένο με την μειωμένη αρρενωπότητα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να προσπαθούν να αυξήσουν το βάρος τους μέσω ειδικών διατροφικών συνηθειών, είτε να τονώσουν τον μυϊκό τους όγκο μέσω της γυμναστικής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Όλο και περισσότεροι αγωνιούν για την εξωτερική τους εμφάνιση, ελέγχουν το βάρος τους, κατηγοριοποιούν τις τροφές σε καλές ή κακές, κάνουν δίαιτα και αγοράζουν προϊόντα περιποίησης που θα τους βοηθήσουν να δείχνουν πιο νέοι.

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διατροφικής διαταραχής είναι οι αθλητές, όσοι ασχολούνται με πιο «γυναικεία» επαγγέλματα ή εκείνοι που εργάζονται σε χώρους άμεσα συνδεδεμένους με το φαγητό, πχ οι σεφ. Επίσης, σημαντικό ρόλο έχει η σεξουαλικότητα και οι σεξουαλικές προτιμήσεις του ατόμου, καθώς η ομοφυλοφιλία και η ασεξουαλικότητα συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση κάποιας διατροφικής διαταραχής και μάλιστα η εσωτερική σύγκρουση που πιθανόν να βιώνει ένας άντρας σε σχέση με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις μπορεί να προκαλέσει την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στην περίπτωση της νευρικής βουλιμίας οι άντρες είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά, ενώ η ασεξουαλικότητα είναι πιο συχνό φαινόμενο στην νευρική ανορεξία και στις άτυπες μορφές. Οι άντρες που πάσχουν από νευρική ανορεξία δέχονται έντονη κριτική για το σώμα τους, καθώς θεωρούνται πιο θηλυπρεπείς και συχνά η αποχή από το σεξ, που οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω της διατροφής τους, μοιάζει να δίνει λύση στα θέματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την ταυτότητα του φύλου τους. Στους άντρες που εμφανίζουν νευρική βουλιμία πολλές φορές υπάρχει ιστορικό παιδικής παχυσαρκίας, ενώ συχνά παρατηρείται η χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κάποιος ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι θέμα φύλου και ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τα ποσοστά των αντρών με διατροφική διαταραχή, ιδιαίτερα στις άτυπες μορφές, συνεχώς αυξάνονται, όσο μεγαλώνει και η πίεση που δέχονται γύρω από το σώμα τους και την αρρενωπότητα τους. Δεν υπάρχει ο ορισμός του ιδανικού σώματος, ούτε ο ορισμός της τέλειας αρρενωπότητας, γι’ αυτό και χρειάζεται να είναι κάποιος αρκετά επιφυλακτικός με τα μηνύματα που δέχεται ως προς την εμφάνιση του και την διαφορετικότητα του.

Ένας από τους στόχους της θεραπευτικής διαδικασίας είναι να αποκτήσει κάποιος τον πραγματικό έλεγχο της ζωής του μέσω της αυτογνωσίας και της ελεύθερης έκφρασης και όχι μέσω του περιορισμού της τροφής ή των εξεζητημένων διατροφικών συνηθειών.