fbpx

Μάθε τι δείχνουν οι γκριμάτσες που κάνεις στις selfie

Μάθε τι δείχνουν οι γκριμάτσες που κάνεις στις selfie

Η υπόθεση γκριμάτσα είναι ένα παιδικό κατάλοιπο. Όλοι μας από τα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε με γκριμάτσες όπως: «Θα κάνω μια γκριμάτσα. Κοίταξε το πρόσωπό μου και μάντεψε τι νιώθω.»

«Σωστά! Ξέρεις τι με κάνει να νιώθω έτσι;» και το παιχνίδι αρχίζει και φυσικά τα παιχνίδια είναι διαφορετικά για κάθε ηλικία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  Δες πως το νησί που θα επιλέξεις για διακοπές «μαρτυράει» τον χαρακτήρα σου!

 

Αν δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε επακριβώς τα συναισθήματα ακόμη και των κοντινών σας ανθρώπων δεν είναι επειδή δεν μπορείτε να τους καταλάβετε αλλά επειδή είναι εξαιρετικά περίπλοκες οι εκφράσεις του προσώπου. Και αυτό συμβαίνει διότι τα συναισθήματα που εξωτερικεύονται με κάποια γκριμάτσα δεν είναι μόνο έξι όπως γνωρίζαμε έως σήμερα αλλά 21 σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί φωτογράφισαν 230 φοιτητές (100 άνδρες και 130 γυναίκες) και τους παρακίνησαν να πάρουν συγκεκριμένη έκφραση ανταποκρινόμενοι σε προφορικές νύξεις οι οποίες σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να πυροδοτούν διαφορετικά συναισθήματα. Για παράδειγμα η έκφραση «μόλις συνέβη κάτι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να σε ενημερώσω» κάνει τον άλλον να πάρει την γκριμάτσα για το μεικτό συναίσθημα που εκφράζει σε κάθε «ευχάριστη έκπληξη».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 3 απόλυτα tips για να διαλέξεις ένα σωστό παντελόνι

 

Οταν όμως πεις σε κάποιον «η μυρωδιά του σώματός σου είναι άσχημη» τότε οι μύες του προσώπου τοποθετούνται σε τέτοια θέση που εκφράζουν «αηδία».

Αφού κατέγραψαν τις ομοιότητες και τις διαφορές 5.000 εκφράσεων”,” οι ειδικοί δημιούργησαν μια βάση δεδομένων που ονομάστηκε Σύστημα Κωδικοποίησης Ενεργειών Προσώπου. Αυτό περιλαμβάνει σε συνδυασμούς τις έξι βασικές εκφράσεις και έτσι προκύπτουν οι 21 διαφορετικές γκριμάτσες.

Παράλληλα επισημαίνοντας τις αλλαγές που συνέβαιναν στους διαφορετικούς μυς του προσώπου όπως στον μασητήρα μυ ή τους μυς που ανασηκώνουν τα φρύδια οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν ποιος μυς ή ποιος ακριβώς συνδυασμός μυών ενεργοποιείται και με ποιο συγκεκριμένο συναίσθημα.

Όμως οι άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες «διαβάζουν» διαφορετικά τις εκφράσεις του προσώπου σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Η ομάδα των ερευνητών έδειξε σε 13 Καυκάσιους και 13 Ασιάτες ένα σύνολο φωτογραφιών που απεικόνιζαν τις επτά βασικές εκφράσεις του προσώπου, δηλαδή, χαρά, λύπη,  αδιαφορία, θυμό, αηδία, φόβο και έκπληξη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που προέρχονταν από χώρες της ανατολικής Ασίας εστίαζαν περισσότερο στα μάτια του ατόμου που μελετούσαν με αποτέλεσμα ορισμένες γκριμάτσες να τους μπερδεύουν ενώ οι συμμετέχοντες από δυτικές χώρες «σκάναραν» ολόκληρο το πρόσωπο.

Επίσης οι ασιάτες συμμετέχοντες αναγνώριζαν την έκφραση που για τους δυτικούς δείχνει φόβο ως έκπληξη και την έκφραση της αηδίας ως θυμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς παρατηρούν περισσότερο ή λιγότερο διαφορετικά σημεία του προσώπου όταν καλούνται να ερμηνεύσουν μία έκφραση ενώ παράλληλα η έρευνα αποδεικνύει ότι οι «πληροφορίες» που μπορεί να αντλήσει κανείς από τα μάτια στις εκφράσεις είναι συχνά διφορούμενες.