fbpx

Να γιατί οι διακοπές με σκάφος δεν είναι άπιαστο όνειρο!

Να γιατί οι διακοπές με σκάφος δεν είναι άπιαστο όνειρο!

Οι διακοπές με σκάφος δεν αποτελούν μακρινό και πολυτελές όνειρο ζωής. Είναι πολύ πιο απλό απ΄ ότι φαντάζεσαι να κάνεις διακοπές με σκάφος και να σου βγει και πολύ οικονομικά!

Από σκάφη για τέσσερα άτομα, μέχρι και για μεγάλες παρέες. Σκάφη που μπορείς να κυβερνήσεις εσύ αν έχεις το σχετικό δίπλωμα ή μπορείς να νοικιάσεις με καπετάνιο κάτι που σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Μπορείς να νοικιάσεις κάθε είδους σκάφος. Κατά σειρά, προτιμώνται τα ιστιοφόρα κάθε τύπου (ketch-1 άλμπουρο, sloop–2 άλμπουρα), τα καταμαράν και τα μηχανοκίνητα. Επίσης, νοικιάζονται φουσκωτά σκάφη, συνήθως για μικρότερα χρονικά διαστήματα – για μια ημέρα ή για ένα Σαββατοκύριακο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να τι πρέπει να προσέξεις αν νοικιάσεις βαρκάκι για να χαρείς τη θάλασσα

 

Πιο δημοφιλές είναι το ιστιοφόρο, επειδή είναι σαφώς πιο οικονομικό. Μεταξύ των ιστιοφόρων, πιο δημοφιλή τον τελευταίο καιρό είναι τα καταμαράν 38 – 44 πόδια. Εκείνοι που προτιμούν τα μηχανοκίνητα σκάφη και μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, ας έχουν υπόψη τους ότι τα μηχανοκίνητα προσφέρονται πλέον σε οικονομικότερες τιμές.

Το ιστιοφόρο είναι κατά κανόνα ασφαλέστερο και φθηνότερο. Επίσης, είναι πιο προσφιλές σε εκείνους που αγαπούν την περιπέτεια και την ηρεμία μακριά από θορύβους, εκτός από τους ήχους της φύσης. Προσφέρουν, όμως, λιγότερες ανέσεις και χώρους από ένα μηχανοκίνητο σκάφος, αν και υπάρχει αξιόλογη πρόοδος ως προς αυτό τα τελευταία χρόνια.

Τόσο στα ιστιοφόρα όσο και στα μηχανοκίνητα, συνήθως απαιτούνται δύο άδειες κυβερνήτη στην περίπτωση της ενοικίασης bareboat (χωρίς καπετάνιο). Αν νοικιάσoυμε μηχανοκίνητο σκάφος, η άδεια κυβερνήτη πρέπει, βέβαια, να είναι για μηχανοκίνητο. Αν θέλουμε να έχουμε κυβερνήτη (skipper) στο σκάφος, πληρώνοντας για τις υπηρεσίες του, δεν απαιτούνται επιπλέον άδειες.

Η παρουσία καπετάνιου εξαρτάται από την επιθυμία αυτού που ενοικιάζει το σκάφος, εκτός αν ο ιδιοκτήτης θέτει ως όρο την παρουσία καπετάνιου της επιλογής του. Το κόστος για τον skipper κυμαίνεται από 120 έως 180 ευρώ. Η τιμή είναι ενδεικτική. Εξαρτάται κι αυτή από τη συμφωνία.

Οι καλύτερες εποχές για ήπιους ανέμους σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες είναι ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Κάθε θάλασσα έχει τις ιδιαιτερότητές της.

Το Αιγαίο Πέλαγος προσφέρει μια μεγάλη επιλογή από προορισμούς με τις εκατοντάδες νησιά και οι αποστάσεις από το ένα στο άλλο δεν ξεπερνούν τα 60 μίλια. Κατά την περίοδο των μελτεμιών τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο, επιλέγουμε νότιους και νοτιοδυτικούς προορισμούς.

Το Ιόνιο Πέλαγος είναι γενικά πιο ήπια θάλασσα με λιγότερους προορισμούς, αλλά επίσης περιορισμένες επιλογές για σκάφη, αφού τα περισσότερα ελλιμενίζονται σε μαρίνες πιο κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος. Η ιστοσελίδα meteo.gr παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, την ένταση και τη διεύθυνση των ανέμων, το ύψος του κύματος κλπ.