fbpx

Αν είσαι μόνος τα Χριστούγεννά, έτσι θα ξεκολλήσεις από τη μελαγχολία

Αν είσαι μόνος τα Χριστούγεννά, έτσι θα ξεκολλήσεις από τη μελαγχολία

Κάποιοι από εμάς τις χαρούμενες μέρες των Χριστουγέννων μένουν μόνοι για διάφορους λόγους είτε προσωπικούς είτε από ανάγκη.  Οι γιορτές για όλους τους ανθρώπους δεν αποτελούν περίοδο χαράς και γέλιου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μένουν μόνοι τις γιορτινές μέρες βλέπουν τους άλλους τους περισσότερους που διασκεδάζουν πίνουν και γελάνε και αυτό είναι ένα γεγονός που τους καταβάλει ακόμα περισσότερο. Οι λόγοι που κάποιος μένει μόνος του γιορτινές μέρες είναι πολλοί. Από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου μέχρι και η μοναξιά της ξενιτιάς αν κάποιος κατοικεί λόγω δουλειάς σε άλλη πόλη και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη πόλη του ώστε να γιορτάσει με την οικογένεια του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι γκρινιάρης, μάθε τι πραγματικά κάνεις στους άλλους και στον εαυτό σου!

 

Οι γιορτές από την άλλη έχουν κυρίως οικογενειακό χαρακτήρα με βαρετά πολλές φορές οικογενειακά τραπέζια που σε πολλούς προκαλούν μελαγχολία και άγχος ειδικά αν είναι παντρεμένοι.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διάφορες. Το Activeman έψαξε και βρήκε κάποιες γενικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το αίσθημα της μελαγχολίας.

 

  1. Βάλε τις δυσάρεστες αναμνήσεις στο χρονοντούλαπο

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές συνδεδεμένες με χαρούμενες στιγμές και οικογενειακή θαλπωρή: υπάρχουν όμως εξαιρέσεις στον κανόνα. Δυστυχώς συμβαίνει  και πολλοί άνθρωποι έχουν άσχημες αναμνήσεις από προηγούμενες γιορτές όπως ασθένεια θάνατο διαζύγιο ή άλλη κρίση. Σε τέτοιες περιπτώσεις η περίοδος των γιορτών συχνά ανασύρει στην επιφάνεια τις αναμνήσεις αυτές και τα αρνητικά συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Αυτό προκαλεί δυσφορία τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στον περίγυρό του που υποθέτει ότι όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι στις γιορτές. Θυμήσου τα θετικά της κάθε κατάστασης και αν πρόκειται για αγαπημένο πρόσωπο που χάθηκε σκέψου απλά ότι εκεί που είναι μπορεί να περνά καλύτερα ή αν λυπάται που σε βλέπει σε τέτοια κατάσταση. Ξεκόλλα και βγες έξω από το σπίτι  έστω μόνος σου!

 

 

  1. Μην κατηγορείς τους άλλους

Το ότι κάτι δεν πήγε καλά και έμεινες μόνος σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε καταβάλλει σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να ψάχνουν αυτόματα για κάποιον …φταίχτη  όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και να τον κατηγορήσουν. Μαζί με τους υπόλοιπους ενόχους  το άτομο εντοπίζει το πρόβλημα και στις ίδιες τις γιορτές που ευνοούν την ενδοσκόπηση και τον απολογισμό της χρονιάς και αρχίζει να έχει αρνητικά συναισθήματα προς τις γιορτές και να μη θέλει ούτε να έρθουν ούτε να διασκεδάσει κατά τη διάρκειά τους.

 

  1. Όχι υπερβολές

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού ή ο υπερβολικός τζόγος μπορεί να είναι ενέργειες που το άτομο επιλέγει να κάνει για να μετριάσει το στρες του για να αισθανθεί καλύτερα ή σε μία απελπισμένη προσπάθεια να αλλάξει τη ζωή του. Μην τρελαίνεσαι και κατεβάσεις ένα μπουκάλι μόνος στο σπίτι. Αν το κάνεις πέσε μετά και κοιμήσου. Μη σε πιάσει η μανία να πάρεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή προς αναζήτηση κλαμπ. Δες το άδειο μπουκάλι και μείνε σπίτι. Το πρωί θα αισθάνεσαι καλύτερα!

 

 

  1. Διώξε το στρες των κοινωνικών υποχρεώσεων

Χαλάρωσε! Τι και αν πρέπει να είσαι στη μια το μεσημέρι στο οικογενειακό τραπέζι. Ας πας και λίγο αργότερα. Σκέψου ότι η μουρμούρα των γονιών θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά και μετά όλα θα γίνουν μέλι γάλα. Καταπολέμησε το αίσθημα της γενικότερης συναισθηματικής κατήφειας που μπορεί να σε καταβάλει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ένα τραπέζι είναι θα περάσει και μετά θα πας σπίτι να ηρεμήσεις.

 

  1. Άσε τις υπευθυνότητες των εορτών

Συχνά τις γιορτές οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια ψυχολογική κατάσταση της Σούπεργούμαν ή του Σούπερμαν και προσπαθούν να τα προλάβουν και να τα καταφέρουν όλα”,” χωρίς βοήθεια χωρίς καλό προγραμματισμό και τη λανθασμένη πεποίθηση ότι αν δεν τα καταφέρουν είναι αποτυχημένοι. Αν δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα έχει καλώς! Ότι πρόλαβες πρόλαβες  μην αισθάνεσαι ενοχές άνθρωπος είσαι.

 

  1. Μην προσπαθείς να τους αλλάξεις

Όταν οι γύρω μας δε συμπεριφέρονται όπως εμείς θα θέλαμε συχνά καταλαμβανόμαστε από μια έντονη επιθυμία να τους αλλάξουμε ή να ελέγξουμε τη συμπεριφορά τους. Απλά  μην προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον. Από τον φίλο σου που δεν σε κάλεσε στο γλέντι της παραμονής δικαιολογούμενος αιτίες που δεν μπόρεσες να καταλάβεις  μέχρι και τον σπαστικό ξάδερφο στο οικογενειακό τραπέζι. Άστους! Δες μια ταινία σπίτι ή πάνε στο γνωστό σου μπαρ. Εκεί σίγουρα θα βρεις καλύτερη παρέα.

 

Σε γενικές γραμμές σκέψου ότι αυτό που ζεις είναι παροδικό. Σκέψου ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που εργάζονται τέτοιες μέρες και αφήνουν τις οικογένειες τους μόνες. Για σένα η μοναξιά είναι παροδική. Βάλτο καλά στο μυαλό σου και κοίτα να περάσεις καλά στο σπίτι μόνος. Άλλωστε πολλές φορές περνάμε καλύτερα μόνοι μας!