fbpx

Αυτό το σαββατοκύριακο μπορείς να κάνεις τη πρώτη βουτιά του χρόνου!

Αυτό το σαββατοκύριακο μπορείς να κάνεις τη πρώτη βουτιά του χρόνου!

Αν δεν είσαι  από αυτούς που περιμένουν να φτάσει ο υδράργυρος στους 40 βαθμούς για να βουτήξεις στη θάλασσα τότε αυτό το σαββατοκύριακο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη πρώτη βουτιά του χρόνου στη θάλασσα.

Ο καιρός είναι ζεστός, αλλά και ψυχρός. Η θερμοκρασία της θάλασσας περίπου στους 18 βαθμούς, λίγο ψυχρή αλλά μπορείς να βουτήξεις και να κάνεις την πρώτη βουτιά της άνοιξης. Όμως υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις κυρίως για την ασφάλεια σου.

Αν είσαι από εκείνους που αντέχουν στο κρύο, τότε σίγουρα δεν κινδυνεύεις με κρυώματα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι το κολύμπι στο δροσερό προς κρύο νερό θα σε ζεστάνει.

Από την άλλη όμως υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας. Στην καλύτερη παραλία να βρίσκεσαι δεν πρέπει να απομακρυνθείς αφού το πιο πιθανό θα είναι να είσαι από τους ελάχιστους που βουτάνε και φυσικά σε μια παραλία που δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ναυαγοσώστες πιάνουν δουλειά στις παραλίες από το Μάιο.

Επομένως καλό θα είναι να κολυμπάς μέχρι εκεί που …πατώνεις ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε μια έκτακτη κατάσταση, αν για παράδειγμα πάθεις κράμπα.

Πάντως μη μείνεις πολύ στο νερό. Καλό το κρύο ή δροσερό νερό στη καθαρή θάλασσα όμως να ξέρεις ότι η υποθερμία παραμονεύει.

Θα διαπιστώσεις ότι μετά την πρώτη ψυχρολουσία δεν θα θέλεις να βγεις από το νερό. Μη το κάνεις όμως, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κατάχρηση. Βούτα, τράβα μερικές απλωτές και βγες! Απλά θα πρέπει να προσέξεις μερικά πράγματα:

1. Βούτα …σταδιακά

Μη βουτήξεις αμέσως στο νερό. Μπες μέχρι τη μέση και βρέξε το πάνω μέρος του κορμού για να συνηθίσει οργανισμός.

2. Σκουπίσου

Όταν βγεις σκουπίσου αμέσως, γιατί αν είναι να την αρπάξεις, εκείνη την στιγμή θα γίνει και όχι πριν ή κατά τη διάρκεια της βουτιάς!

3. Κολύμπα

Όταν είσαι μέσα στο νερό μη μείνεις ακίνητος. Κολύμπα, έτσι ανεβάζεις την θερμοκρασία του σώματος σου.

4. Μείνε κοντά

Μην απομακρυνθείς από την ακτή. Τις ημέρες της άνοιξης οι παραλίες και δεν έχουν κόσμο και δεν είναι οργανωμένες με ναυαγοσώστες! Δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύεις από μια κράμπα!

5. Με μέτρο

Γενικά να ξέρεις ότι οι ανοιξιάτικες βουτιές είναι αναζωογονητικές αλλά δεν είναι για κατάχρηση.

6. Συνδύασε

Καλό θα ήταν οι βουτιές της άνοιξης να συνδυαστούν με κάποια outdoor δράση. Με πεζοπορία, ποδήλατο, motocross, τρέξιμο και ασκήσεις στην αμμουδιά. Απλά φρόντισε να έχεις μαζί σου αλλαξιές, όπως άλλωστε και το καλοκαίρι.