fbpx

Μάθε πως η κηπουρική και τα μαστορέματα σου κάνουν καλό!

Μάθε πως η κηπουρική και τα μαστορέματα σου κάνουν καλό!

Μπορεί να μη τις θεωρείται και πολύ active ασχολίες αλλά οι επιστήμονες έχουν άλλη γνώμη. Τα μαστορέματα και η κηπουρική συντελούν σε μείωση έως και 30% του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BritishJournalofSportsMedicine και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής την Δρ ΈλινΕκμπλοκ – Μπακ, η μείωση του κινδύνου αυτού συντελεί παράλληλα σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 12,5 χρόνια σχεδόν 4.200 60χρονους στη Στοκχόλμη και διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τις περισσότερες σωματικές δραστηριότητες (άσχετα αν επρόκειτο για γυμναστική ή ασχολίες ρουτίνας στο σπίτι), είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και 30% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ακόμα και για εκείνους που δεν ασκούνται στο γυμναστήριο ή σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχει ελπίδα, αρκεί να διατηρούν συστηματικά ένα στιλ ενεργητικής ζωής. Το παρατεταμένο καθισιό επιβραδύνει στο ελάχιστο τον ρυθμό του μεταβολισμού, ενώ η ορθοστασία και η σωματική δραστηριότητα τον αυξάνουν.