fbpx

Πριν και μετά στις Άλπεις: Πώς μειώθηκαν οι παγετώνες τα τελευταία 150 χρόνια

Πριν και μετά στις Άλπεις: Πώς μειώθηκαν οι παγετώνες τα τελευταία 150 χρόνια

Περισσότεροι από 500 παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την Ελβετία από το 1850, αναφέρουν παγετωνολόγοι. Σύμφωνα με αυτούς, η χώρα μπορεί να χάσει τους εναπομείναντες 1500 μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Κιλματική αλλαγή: Χάνουμε τον πάγο κάτω από τα πόδια μας στην Αρκτική

 

Η τίξη των παγετώνων αλλάζει το ελβετικό τοπίο δραματικά, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα που έδωσε στην δημοσιότητα η ETHLibrary της Ζυρίχης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την σύγκριση στο πέρασμα των χρόνων με τις νέες φωτογραφίες του DenisBalibouse του Reuters.

 

 

O παγετώνας Lower Grindel wald

Στην αριστερή εικόνα, ο Παγετώνας Lower Grindel wald στις Βερνικές Άλπεις φωτογραφήθηκε το 1858, ενώ στα δεξιά βλέπουμε το ίδιο σημείο στις 26 Αυγούστου 2019.

 

 

Ο παγετώνας Τριέντ

Το “ποτάμι” πάγου φαίνεται στην φωτογραφία του παγετώνα Τριέντ που τραβήχτηκε το 1891. Εικόνα που τραβήχτηκε στο ίδιο σημείο πριν από μερικούς μήνες, δείχνει την περιοχή να κυριαρχείται από ένα καταπράσινο δάσος, ενώ πολύ λίγος πάγος είναι ορατός.

 

 

Ο Παγετώνας του Ροδανού

Στις επόμενες εικόνες φαίνεται ο παγετώνας του Ροδανού, πηγή του ποταμού, όπως ήταν πριν από 170 χρόνια και σε πρόσφατη φωτογραφία.

 

 

Ο παγετώνας Aletsch

Ο μεγαλύτερος παγετώνας των Άλπεων, δεν έχει καμία σχέση με πώς έμοιαζε το 1865

 

 

Οι παγετώνες Eiger, Guggi και Giesen

Οι τρεις αυτοί παγετώνες, φωτογραφήθηκαν μεταξύ 1890 και 1900 από το γραφικό αλπικό χωριό Wengen. Στα δεξια, η ίδια θέα στα τέλη του Αυγούστου 2019.

 

Οι παγετώνες της Ελβετίας συνεχίζουν να μειώνονται διαρκώς. Πέρυσι έχασαν το 2% του όγκου τους, σύμφωνα με το παρατήρητήριο παγετώνων της Ελβετίας, GLAMOS.

 

 

Η ταχεία εξαφάνισή τους έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών. Η GlacierInitiative κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 112.000 υπογραφές, απαιτώντας από τις ελβετικές αρχές την ενίσχυση των προσπαθειών για μείωση τοων αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία, οι Ελβετοί πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό με δημοψήφισμα.

 

ΠΗΓΗ: Euronews