fbpx

Πόσο μπορεί να …φοβάσαι κάτω από τη μπάρα;

Πόσο μπορεί να …φοβάσαι κάτω από τη μπάρα;

Όταν είναι να κάνεις μια μεγάλη προσπάθεια στο πάγκο είναι φυσικό να πέσεις κάτω  από τη μπάρα με κιλά τόσα όσα να σε δυσκολέψουν για να καταφέρεις να πάς ένα κλικ παραπάνω. Έτσι λοιπόν ζητάς βοήθεια για τις κρίσιμες και πιο ουσιαστικές τελευταίες πιέσεις.

Όμως πόσο σίγουρος είσαι ότι ο συναθλητής σου θα ανταπεξέλθει και θα σου δώσει την πραγματική και ουσιαστική βοήθεια;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η προπόνηση πολλών νεαρών τελικά δεν είναι και τόσο ακίνδυνη!

 

Το σίγουρο είναι ότι για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να αισθάνεσαι εμπιστοσύνη στον συναθλητή σου και αυτό δεν είναι πάντα βέβαιο. Ο λόγος είναι ότι ο κολλητός σου μπορεί να μην γυμνάζεται μαζί σου και έτσι να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον άλλον που γυμνάζεται την ίδια ώρα με σένα.

Στα γυμναστήρια δυστυχώς πολλοί λένε ότι ξέρουν να δίνουν πραγματική βοήθεια ενώ στη πραγματικότητα είτε δεν βοηθούν καθόλου, είτε βοηθούν πολύ τόσο που είναι ανώφελο για τον κόπο του συναθλητή τους. Έτσι λοιπόν είναι απολύτως δικαιολογημένο να φοβάσαι κάτω από την μπάρα όχι τόσο για την ασφάλεια όσο για την επιτυχία της προσπάθεια σου.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι μόνο θέμα ασφάλειας αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Ο στόχος της βοήθειας στον συναθλητή μας δεν είναι μόνο η ασφάλεια. Άλλωστε αν κάνει κάποιος πιέσεις πάγκου με αλτήρες η βοήθεια δεν πολυχρειάζεται αφού αν νιώσει κίνδυνο απλά αφήνει τα βάρη να πέσουν στο πάτωμα. Ο πραγματικός σκοπός της βοήθειας είναι να προτρέψουμε τον συναθλητή μας να ανέβει επίπεδο.

Έτσι λειτουργούν οι προπονητές στα διάφορα αθλήματα όταν προπονούν κάποιον αθλητή τους που κάνει πρωταθλητισμό. Εμψυχώνουν ώστε να του δώσουν το ψυχικό κουράγιο να εκτονώσει τη δύναμη του  σωστά και με ασφάλεια για να ανεβάσει επίπεδο.

Το λάθος που κάνουν πολλοί όταν είναι βοηθοί είναι ότι μένουν αμίλητοι και απλά βοηθούν όταν δούνε τον συναθλητή τους να ζορίζεται. Τότε όμως είναι η στιγμή που πρέπει να τον εμψυχώσουμε αντί να μείνουμε αμίλητοι. «Δώσε κιάλλο»,  «Πάρε», «Δυνατά μπορείς» ή όποια άλλη εμψυχωτική έκφραση. Παράλληλα θα πρέπει να έχουμε τόσο κοντά τα χέρια μας και να είμαστε έτοιμοι όταν του τελειώσουν οι δυνάμεις ώστε να τον βοηθήσουμε και να πάρουμε το βάρος. Αν τότε διαπιστώσουμε ότι μπορεί να βγάλει έστω και μια ακόμα επανάληψη  τον εμψυχώνουμε και απλά υποβοηθούμε την κίνηση.

Σκοπός είναι να ανεβάσει ο συναθλητής μας το επίπεδο του με ασφάλεια και όχι να του …ελαφρύνουμε τα βάρη!

Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να ζητήσεις τη βοήθεια του γυμναστή που σίγουρα θα γνωρίζει πώς να σε βοηθήσει.