fbpx

Τα έξι λάθη που δε σε αφήνουν να γίνεις «φέτες»

Τα έξι λάθη που δε σε αφήνουν να γίνεις «φέτες»

Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και πράγματα που δεν έχεις υπολογίσει. Έτσι, προκειμένου να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλό να κόψεις ορισμένες συνήθειες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το μόνο που χρειάζεσαι για να εκτοξεύσεις τον μεταβολισμό σου είναι να χτίσεις έναν καλό μυϊκό ιστό, να πίνεις πολύ παγωμένο νερό και να κινείσαι πολύ.

Παρακάτω σου δίνουμε τα 6 συνηθέστερα λάθη που δημιουργούν προβλήματα στην απώλεια βάρους:

1. Δεν τρως αρκετά γαλακτοκομικά
Οι μύες είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση του μεταβολισμού σου και οι γυναίκες που κατανάλωναν 3-7 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα έχασαν περισσότερο λίπος και απέκτησαν περισσότερη μυϊκή μάζα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου McMaster. «Τα γαλακτοκομικά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ορού γάλακτος και καζεΐνης», εξηγεί ο διατροφολόγος Μπράιαν Σεν Πιερ. «Ο ορός γάλακτος είναι πολύ καλός για την ενίσχυση της πρωτεϊνικής σύνθεσης, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση των μυών, ενώ η καζεΐνη σταματά τη διάσπαση των πρωτεϊνών και διατηρεί την άλιπη μάζα». Καλό είναι να τρως τουλάχιστον 3 μερίδες γιαούρτι, γάλα και τυρί την ημέρα.

2. Ζεις στη ζέστη
Για να κάψεις λίπος, χαμήλωσε τον θερμοστάτη. Το καφέ λίπος γίνεται πιο ενεργό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες για να μας κρατήσει ζεστούς, εξηγεί ο ΆαρονΣάιπες, ενδοκρινολόγος στο NIH. Έτσι, όσο πιο ενεργό το καφέ λίπος σου, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψεις μέσα στην ημέρα.

3. Έχεις κόψει εντελώς τους υδατάνθρακες
Μπορεί οι περισσότερες δίαιτες να ζητάνε περιορισμό των υδατανθράκων στη διατροφή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους κόψεις τελείως, ειδικά αν αθλείσαι τακτικά. Αν δεν καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες, τα επίπεδα του γλυκογόνου σου θα είναι πολύ χαμηλά και δε θα έχεις την ενέργεια για να ασκηθείς πιο έντονα και έτσι θα καις λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, καθώς και μετά την άσκηση, δεδομένου ότι το σώμα σου δεν θα απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να ανακάμψει.

4. Λάθος σνακ
Αντί να επιλέξεις τροφές χαμηλών θερμίδων, όπως τα κέικ ρυζιού, δοκίμασε κάτι πιο εύκολο. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), ιδιαίτερα στα καρύδια, ενισχύουν τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων που ελέγχουν την καύση του λίπους. Έτσι, καις περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

5. Δεν τρως αρκετό θαλασσινό αλάτι
Το θαλασσινό αλάτι είναι νοστιμότερη επιλογή από άλλα είδη επιτραπέζιου αλατιού που στερούνται το ιώδιο, ένα βασικό στοιχείο που ενεργοποιεί τον θυρεοειδή αδένα σας και ελέγχει τον μεταβολισμό σου. Χωρίς επαρκές ιώδιο, ο θυρεοειδής σου δεν είναι σε θέση να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται αισθητά. Οπότε καλό είναι να τρως αλάτι με ιώδιο όπως τα κανονικά αλάτια που πωλούνται στην Ελλάδα.

6. Γυμνάζεσαι με λάθος τρόπο
Το φως της ημέρας είναι απαραίτητο για τη μεταβολική υγεία σου, οπότε βγες έξω να τρέξεις το πρωί, αφού οι άνθρωποι που απορροφούν το φως του ήλιου πιο νωρίς μέσα στην ημέρα έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με εκείνους που ξυπνάνε πιο αργά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern αναφέρουν ότι νωρίς το πρωί το φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού σου, που ελέγχει αμέτρητες λειτουργίες στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένων πόσο καλά κοιμάσαι, πόσα τρόφιμα καταναλώνεις, και πόση ενέργεια θα κάψεις -όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός υγιούς μεταβολικού ρυθμού.