fbpx

Τελικά γίνεσαι «άλλος άνθρωπος» όταν μεθάς – Μάθε τι έδειξε σχετική έρευνα

Τελικά γίνεσαι «άλλος άνθρωπος» όταν μεθάς – Μάθε τι έδειξε σχετική έρευνα

Συχνά ακούμε τη φράση “ήπια ένα ποτηράκι για να πάρω θάρρος” ή πως κάποιος ήταν τόσο μεθυσμένος που είχε γίνει… άλλος άνθρωπος, αλλά μήπως τελικά αποτελεί έναν ακόμη μύθο η πεποίθηση πως ένα μεθύσι μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα σου και άρα ένας μεθυσμένος έχει το… ακαταλόγιστο για τις πράξεις του;

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν αλλοιώνει τελικά σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο πιστεύαμε, την προσωπικότητα κάποιου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: «Τι κάνεις;» η πιο συνηθισμένη ερώτηση – Αν είσαι μάγκας δεν θα έχει συνηθισμένη απάντηση

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μιζούρι των ΗΠΑ, ο μεθυσμένος εαυτός σου δεν έχει και πολλές διαφορές από τον νηφάλιο εαυτό σου. Εκεί, όπου ελάχιστα διαφοροποιείται είναι στο βαθμό εξωστρέφειας, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται στην πραγματικότητα σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, αφού πρώτα ζήτησαν από 156 συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το τι σκέφτονταν για τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά τους όταν ήταν νηφάλιοι και όταν ήταν μεθυσμένοι. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να καταναλώσουν μέσα σε 15 λεπτά αρκετά σφηνάκια και έπειτα να λύσουν μια σειρά από παζλ. Την ίδια δοκιμασία πέρασε και η λεγόμενη «ομάδα ελέγχου» με τη διαφορά ωστόσο ότι δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά σφηνάκια σόδας. Κατά τη διάρκεια αυτού του «χάους», οι ερευνητές πρότειναν στους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την κατάστασή τους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τέλος, μια «κριτική επιτροπή» παρατηρούσε από κάμερα το όλο πείραμα και πήρε επίσης θέση για την κατάσταση των συμμετεχόντων.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι υπήρχε τεράστια απόκλιση ανάμεσα στο τι πίστευαν για τον εαυτό τους όσοι είχαν πιει αλκοόλ και το τι πίστευαν γι’ αυτούς όσοι τους παρατηρούσαν απ’ έξω. Οι πρώτοι νόμιζαν ότι ο νηφάλιος εαυτός τους είχε τρομερές διαφορές από τον μεθυσμένο, την ώρα που οι δεύτεροι δεν αντιλαμβάνονταν κάποια ουσιαστική διαφορά», σημειώνει η Rachel Winograd, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη θεωρεί ότι το ποτό μάλλον λειτουργεί σαν placebo για να βγάλεις προς τα έξω τον πιο άτακτο και πονηρό εαυτό σου για να έχεις το άλλοθι «αγάπη μου, ήμουν μεθυσμένος, δεν ήξερα τι έκανα».