fbpx

Χαμός στη Google: Γκρίνια και απολύσεις!!!

Χαμός στη Google: Γκρίνια και απολύσεις!!!

Με την αιτιολογία ότι παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς της εταιρείας, απέλυσε η Google την ιδρύτρια και επικεφαλής της μονάδας ηθικής τεχνητής νοημοσύνης, Μάργκαρετ Μίτσελ.

Σε δήλωσή του, ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε ότι έπειτα από έρευνα διαπίστωσε ότι η Μίτσελ είχε μεταφέρει αρχεία εκτός της εταιρείας, αναφέρει το Google.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: To food synthesizer του Star Teck γίνεται πραγματικότητα – Τύπωσαν βρώσιμη μπριζόλα!

 

Η μονάδα δεοντολογίας της εταιρείας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από τον Δεκέμβριο, μετά την αποχώρηση ενός άλλου ανώτερου στελέχους της εταιρείας, της δρ. Τιμνίτ Γκεμπρού. Και οι δύο γυναίκες είχαν κάνει εκστρατεία για περισσότερη ποικιλομορφία στη Google και είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία στην εταιρεία.

Η Μίτσελ ανακοίνωσε τα νέα σε ένα tweet, το οποίο έγραφε «Απολύθηκα». Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες είχε αποκλειστεί από τα συστήματα της Google, συμπεριλαμβανομένων των email και των ημερολογίων της.

Η Μίτσελ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη Google και είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αποχώρηση της δρ Γκεμπρού από την εταιρεία.

Επιχείρηση φίμωσης;

Η δρ Γκεμπρού, που μέχρι πέρυσι εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, είχε κατηγορήσει σε μήνυμά της στο Twitter ότι τους ανωτέρους στην Google ότι έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν υπέβαλε ποτέ.

Η απόλυση έγινε αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Η ίδια είχε συγγράψει ένα ερευνητικό έγγραφο το οποίο λέει ότι της ζητήθηκε να αποσύρει. Το έγγραφο είχε εντοπίσει ελαττώματα στην τεχνολογία γλώσσας AI, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος που έχει κατασκευαστεί από την Google.

Στη συνέχεια, η Γκεμπρού ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα εργαστεί μέχρι την τελευταία ημέρα του συμβολαίου της, εάν δεν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις.

Η Google απάντησε «Σεβόμαστε την επιθυμία σου να αποχωρήσεις από την Google και δεχόμαστε την παραίτησή σου». Η εξέλιξη αυτή έκανε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα να αμφισβητήσουν την ηθική της διεξαγωγής έρευνας σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Εκατοντάδες συνάδελφοι υπέγραψαν μια επιστολή υπέρ της. Σε απάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σουντάρ Πιτσάι ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο, με τον οποίο αποχώρησε από την εταιρεία.

Η Google έχει επικριθεί για έλλειψη διαφορετικότητας στο εργατικό δυναμικό της και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, που υποστηρίζει πολλές από τις υπηρεσίες της.

 

ΠΗΓΗ:CNN