fbpx

Έτσι φαίνεται ότι θα έρθει το τέλος για τα φανάρια (Video)

Έτσι φαίνεται ότι θα έρθει το τέλος για τα φανάρια (Video)

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους αυτού του κόσμου δείχνουν μεν από μια άλλη εποχή, αλλά από την άλλη ο ρόλος τους στη ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι καθοριστικός.

Όχι όμως και αναντικατάστατος, μιας και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ αυτήν και η Ford, είναι πεπεισμένες -και ας φαίνεται σαν απόσπασμα από ταινία science fiction- πως τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται στις διασταυρώσεις χωρίς να τρακάρουν. Και χωρίς  να υπάρχουν φανάρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα αυτοκίνητα θα θυμίζουν …μαχητικά – Δες πως το παρμπρίζ θα αντικαταστήσει το ταμπλό! (Video)

 

Γλιτώνοντας έτσι και χρόνο, οι έρευνες αναφέρουν πως ετησίως περνάμε 2 μέρες της ζωής μας περιμένοντας μπροστά από έναν κόκκινο σηματοδότη, αλλά και καύσιμο και εκπομπές ρύπων.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ένα νέο σύστημα που εξελίσσει και δοκιμάζει η Ford και το οποίο ονομάζεται Intersection Priority Management. Η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των αυτοκινήτων και καθορίζει την ιδανική ταχύτητα με την οποία θα «συναντηθούν» στη διασταύρωση προκειμένου να μην υπάρχει κανένα θέμα.

 

 

Το βέβαιο είναι πως καταρχήν ακούγεται τρομακτικό αλλά στην πράξη θα αποδεικνύεται τόσο αποτελεσματικό που θα αυξήσει την ασφάλεια στις διασταυρώσεις, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα ατυχήματα, κατά 60%.

Για την εξέλιξη του Intersection Priority Management η Ford υποστηρίζει πως χρησιμοποίησε ως πρότυπο τον… άνθρωπο και πως κινείται και αντιδρά ως πεζός και μεταξύ άλλων ανθρώπων. Το βέβαιο είναι πως προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί χωρίς θέματα θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια εφαρμογής της αυτόνομης οδήγησης στο κορυφαίο επίπεδό της 5 -σε αυτό δηλαδή που δεν θα απαιτείται παρουσία οδηγού και τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν καν τιμόνι- προκειμένου να αποκτηθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία.

ΠΗΓΗ: CNN