fbpx

Αυτοκίνητο που αναγνωρίζει τα συναισθήματα ετοιμάζει το MIT μαζί με την ΚΑΙ

Αυτοκίνητο που αναγνωρίζει τα συναισθήματα ετοιμάζει το MIT μαζί με την ΚΑΙ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και στην «αυγή» του 2019 διοργανώνεται η CES, η μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας, όπου τα τελευταία χρόνια δίνουν έντονα το παρών και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που από το 2020 η πρώτη παραδοσιακή έκθεση αυτοκινήτου της χρονιάς, αυτή του Ντιτρόιτ θα μετακινηθεί χρονικά προς το καλοκαίρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο νομίζεις ότι πωλείται ο κινητήρας μιας Ferrari Enzo;

 

Στη φετινή CES λοιπόν η Kia θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τεχνολογία, την οποία εξέλιξε και προφανώς εξελίσσει και περαιτέρω με το διάσημο Massachusetts Institute of Technology (MIT). Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται R.E.A.D., από τα αρχικά των λέξεων Real-Time Emotion Adaptive Driving και ο στόχος της είναι να αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική κατάσταση του οδηγού. Και στη συνέχεια να προσαρμόζει σε αυτήν τόσο το εσωτερικό του αυτοκινήτου όσο και τις παροχές.

Με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα βρίσκεται για κάποιο χρονικό διάστημα, μικρό ή μεγάλο, ο οδηγός θα είναι προσαρμοσμένο στη διάθεσή του. Άρα πιο ήρεμο και κατά συνέπεια και πιο ασφαλές. Τόσο για τον ίδιο όσο για τα υπόλοιπα μέλη της κυκλοφορίας που κινούνται παράλληλα μαζί του.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται βασίζεται στη Τεχνητή Νοημοσύνη και προκειμένου να προσδιοριστεί η συναισθηματική κατάσταση του οδηγού χρησιμοποιούνται δεκάδες αισθητήρες και ειδικά εξελιγμένοι αλγόριθμοι. Πάντως, όπως αντιλαμβάνεστε και παρόλο που τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, μέχρι να περάσει στο στάνταρ ή τον προαιρετικό εξοπλισμό των αυτοκινήτων μας θα πρέπει να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια. Όταν μάλλον θα έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης. Κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα.

 

ΠΗΓΗ: CNN