fbpx

F1: Τα τυχαία συμβάντα έσωσαν το θέαμα που έσβησαν οι κανονισμοί της FIA – Θρίαμβος Gasly

F1: Τα τυχαία συμβάντα έσωσαν το θέαμα που έσβησαν οι κανονισμοί της FIA – Θρίαμβος Gasly

Ο αγώνας της Μόντζα μπορεί να είχε θέαμα. Μπορεί να έφερε τον  Pierre Gasly στο πρώτο σκαλί του βάθρου και οι Ιταλοί να άκουσαν τον εθνικό τους ύμνο, αφού η AlphaTauri είναι Ιταλική εταιρία, όμως αποκάλυψε με τον πιο τρανό τρόπο την ασφυξία των κανονισμών της FIA που έχουν τινάξει στον αέρα το θέαμα!

Ο αγώνας της Μόντζα ήταν το δράμα της Ferrari με τους φίλους της scuderia αλλά και γενικά τους φιλάθλους της F1 να θλίβονται με την εικόνα που παρουσιάζει η ιστορική ομάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: F1: Στη θρυλική Μοντζα με τον Hamilton να …βαριέται και τη Ferrari να έχει τα υπαρξιακά της!

 

Ο Γάλλος Pierre Gasly εκμεταλλεύτηκε, ως όφειλε την κατάσταση και κάνοντας έναν φανταστικό αγώνα ανέβηκε στο πρώτο σκαλί  του βάθρου σώζοντας τη «τιμή» των Ιταλών μέσα στην ιστορική πίστα της Μόντζα! Κλειδί στη νίκη του η δεύτερη εκκίνηση λόγω μαύρης σημαίας μετά την σφοδρή σύγκρουση που είχε ο Leclerc στην parabolica, αλλά και η τιμωρία των Hamilton και Giovinazzi με ποινή 10 δευτερολέπτων stop/go καθώς μπήκαν στα pit ενώ ήταν κλειστά.

 

 

Είναι παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια η F1 έχει μπει σε έναν κυκεώνα κανονισμών που με αφορμή την ασφάλεια έχουν ξεφύγει της υπερβολής και άρχισαν πλέον να ασφυκτιούν το άθλημα κάνοντας το ανιαρό και προβλέψιμο, κάτι που δεν συμβαίνει στο MotoGP! Για παράδειγμα η κατάργηση της αλλαγής των ειδικών λειτουργιών υψηλής ισχύος των κινητήρων, εν συντομία της χαρτογράφησης ή party modes που τίναξε στον αέρα την Red Bull αλλά άρχισε να αγγίζει και τη Mercedes και άλλες ομάδες, ένας κανονισμός που δεν υπάρχει στο MotoGP.  Όσο για την Ferrari, οι κανονισμοί είναι που ξετύλιξαν το ντόμινο καταστροφής!

 

 

Αναπάντεχα και τυχαία ο αγώνας ήταν διαφορετικός από όσους έχουμε δει φέτος. Η συνήθης ύποπτη Mercedes έμεινε πολύ πίσω, ο Verstappen εγκατέλειψε ενώ η Ferrari δεν κατάφερε καν να τερματίσει. Την ίδια ώρα είδαμε αυτοκίνητο ασφαλείας, κόκκινες σημαίες, διπλή εκκίνηση, ποινές και νικητή τον Gasly με AlphaTauri.

 

 

O Pierre Gasly έκανε έναν φοβερό αγώνα έχοντας την τέλεια στρατηγική στο σημείο που έπρεπε. Πριν βγει το πρώτο safety car, όπου η ομάδα του τον έφερε για αλλαγή ελαστικών του έδωσε το track position. Στην δεύτερη εκκίνηση έκανε εξαιρετική δουλειά, κράτησε πίσω του την McLaren και πανηγύρισε, έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό του από την Red Bull, τη παρθενική νίκη της καριέρας του σε μια μοναδική εμφάνιση. Έδωσε μια φοβερή μάχη με τον Carlos Sainz, o οποίος έκανε τον τέλειο αγώνα λίγο πριν πάει στη Ferrari. Στο τελευταίο γύρο μπήκε στο DRS όμως δεν έφτασε πότε κοντά για να κάνει το προσπέρασμα. Ο Sainz έφερε στην McLaren ακόμα ένα βάθρο και πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα για τη μάχη των κατασκευαστών. Ο Lance Stroll έκανε επίσης έναν πολύ καλό αγώνα και ευνοήθηκε από τη στρατηγική της ομάδας του. Μπορεί να μην είχε το μονοθέσιο για τη νίκη, όμως παίρνει το δεύτερο βάθρο της καριέρας του, το πρώτο με την Racing Point και έκανε τρία εντυπωσιακά προσπεράσματα από εξωτερική σε Verstappen, Sainz και Raikkonen.

Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Norris με τη δεύτερη McLaren ενώ o Bottas με Mercedes το μόνο που κατάφερε ήταν να τερματίσει στην πέμπτη θέση.

Πιο πίσω βρέθηκε ο Ricciardo με Renault και 7ος τερμάτισε ο Hamilton που ενώ ξεκίνησε από την πρώτη θέση βρέθηκε λόγω ποινής (μπήκε στα πιτς ενώ δεν επιτρεπόταν) τελευταίος. Τελικά μετά από προσπάθεια κατάφερε να συγκεντρώσει μερικούς βαθμούς. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι, Ocon (Renault), Kvyat (AlphaTauri) και Perez (Racing Point).