fbpx

Αυτός είναι ο πιο περίεργος και ωραίος τρόπος να χάσεις τα κιλά που έβαλες!

Αυτός είναι ο πιο περίεργος και ωραίος τρόπος να χάσεις τα κιλά που έβαλες!

Θέλεις να χάσεις τα κιλά που έβαλες; Λογικό είναι, αφού το καλοκαίρι πλησιάζει. Προπόνηση και διατροφή θα σου πούνε και θα έχουν δίκιο, όμως δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι δύο τρόποι, υπάρχει και ένας τρίτος… επιστημονικά αποδεδειγμένος!

Το αδυνάτισμα για τον άνδρα …περνά από το γυμναστήριο, τη διατροφή και το …σεξ, σύμφωνα τουλάχιστον με καναδούς επιστήμονες, που μελέτησαν, πόσες θερμίδες καίει ένας νέος άνδρας σε σχέση με τη γυναίκα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “PLoS ONE”, οι άνδρες καίνε περισσότερες 4,2 θερμίδες το λεπτό, ενώ οι γυναίκες 3,1 θερμίδες το λεπτό! Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το σεξ είναι καλύτερο από την απλή άσκηση όπως το περπάτημα, αλλά υστερεί σε σχέση με την πιο έντονη άσκηση, όπως το τζόκινγκ και ο «διάδρομος» στο γυμναστήριο.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί, τουλάχιστον μερικές φορές, μια σημαντική σωματική άσκηση», αναφέρουν οι ερευνητές εξετάζοντας το κατά πόσο το σεξ μπορεί να «μετρήσει» ως εναλλακτική σωματική άσκηση, γεγονός που αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης, αφού εκτιμήσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι το ζευγάρι σε μια τυπική σεξουαλική επαφή καίει 100 έως 300 θερμίδες. Τώρα πλέον οι έρευνες έγιναν στο πανεπιστήμιο του Κεμπεκ στο Μόντρεαλ έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Για να διεξαχθεί η έρευνα οι ερευνητές επέλεξαν 21 ετερόφυλα ζευγάρια από 18 έως 35 χρόνων ώστε να γίνουν «πειραματόζωα του σεξ» στο εργαστήριο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν σε προηγούμενες έρευνες. Οι εθελοντές εφοδιάστηκαν με με φορητές συσκευές που φοριούνταν στο μπράτσο (λέγονται SenseWear) και οι οποίες κατέγραφαν την ενεργειακή (θερμιδική) κατανάλωση του ζευγαριού την ώρα που έκανε σεξ στο σπίτι του.

Οι συσκευές, χάρη στους κατάλληλες αισθητήρες που ενσωματώνουν, συνδυάζουν μια σειρά από μετρήσεις, όπως επιταχυνσιόμετρο, μέτρηση μεταβολής θερμοκρασίας, ηλεκτρικής αγωγιμότητας του δέρματος κ.α., για να διαμορφώσουν μια τελική εκτίμηση σχετικά με την κατανάλωση των θερμίδων κατά το σεξ. Πριν το σεξ, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κλήθηκαν να κάνουν επί μισή ώρα μέτριας έως μεγάλης έντασης «διάδρομο», για να μετρηθεί πόσες θερμίδες καίνε συγκριτικά σε μια κανονική σωματική άσκηση.

Κατά μέσο όρο τα ζευγάρια έκαναν σεξ επί 25 περίπου λεπτά (από δέκα λεπτά το λιγότερο έως σχεδόν μια ώρα το πολύ). Επίσης, πάλι κατά μέσο όρο, όπως διαπιστώθηκε, το σεξ «κόστισε» στον κάθε άνδρα 101 θερμίδες (4,2 ανά λεπτό) έναντι 276 θερμίδων (9,2 ανά λεπτό) που έκαψε κατά το τρέξιμό του επί μισή ώρα (δηλαδή σχεδόν όσο κράτησε και το σεξ) στον «διάδρομο» του γυμναστηρίου. Με άλλα λόγια, το «τζόκινγκ» είναι πιο ενεργοβόρο σε σχέση με το σεξ.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες έκαψαν κατά μέσο όρο 69 θερμίδες (3,1 ανά λεπτό) στη διάρκεια του σεξ, έναντι 213 θερμίδων (7,1 ανά λεπτό) στο «διάδρομο», επιβεβαιώνοντας ότι στο σεξ και τα δύο φύλα δαπανούν λιγότερη ενέργεια. Από την άλλη, κατά δήλωση των ίδιων των εθελοντών, τους φάνηκε πιο ευχάριστο να καίνε θερμίδες στο κρεβάτι, αντί για το γυμναστήριο!