fbpx

Δες αν η πιο αποδοτική προπόνηση γίνεται το πρωί ή το απόγευμα

Δες αν η πιο αποδοτική προπόνηση γίνεται το πρωί ή το απόγευμα

Δεδομένου του κανονικού χρονοδιαγράμματος εργασίας 8-4 ή 9-5, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν θα πρέπει να σηκωθούν νωρίς το πρωί για να κάνουν τη γυμναστική τους ή αν θα ήταν προτιμότερο να αθληθούν μετά την εργασία. Η επόμενη φυσική ερώτηση είναι κατά πόσο η επιλογή της ώρας επηρεάζει ή όχι τα αποτελέσματα της άθλησής τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η τεχνική που θα σου προσθέσει μέχρι και 2,5 εκ. στα μπράτσα (Video)

 

Η σύντομη απάντηση; Δεν έχει σημασία. Σύμφωνα με την επιστημονική επισκόπηση, η άσκηση νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ θα σας δώσει παρόμοια αποτελέσματα. Οι επιστήμονες συνιστούν να αθλείστε οποιαδήποτε ώρα της μέρας σας βολεύει, αρκεί να το κάνετε.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσωπική σας γυμναστική. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρωινής και απογευματινής γυμναστικής, για να επιλέξετε εσείς την ώρα που σας καλύπτει.

 

Πρωί:

Πλεονεκτήματα:

1) Αυξάνεται ο μεταβολισμός μας από την αρχή της ημέρας, οπότε παραμένει σε υψηλά επίπεδα όλη την υπόλοιπη μέρα, βοηθώντας μας να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες.
2) Γίνεται πιο γρήγορα η καύση λίπους, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το επίπεδο του γλυκογόνου των μυών πέφτει, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν ταχύτερα οι αποθήκες του και ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει στο εξής το λίπος ως καύσιμο.

 

3) Ο οργανισμός μας εκκρίνει ενδορφίνες από την αρχή της ημέρας, βελτιώνοντας την ψυχική μας διάθεση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει ευχάριστα η υπόλοιπη μέρα μας.
4) Λειτουργεί σαν μια κούπα καφέ, καθώς ενεργοποιεί και τονώνει το σώμα από την αρχή της ημέρας, δίνοντάς μας ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
5) Η ατμοσφαιρική ρύπανση το πρωί είναι περιορισμένη, επομένως είναι η καλύτερα ώρα για γυμναστική σε ανοιχτό χώρο.
6) Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η πρωινή άσκηση περιορίζει την όρεξη για όλη την υπόλοιπη μέρα.
7) Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βοηθώντας στον έλεγχο της ορμονική ισορροπίας, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.

Μειονεκτήματα:

1) Το σώμα μας δουλεύει με λιγότερη ενέργεια-δύναμη, καθώς οι μύες μας δεν έχουν τη βέλτιστη απόδοση το πρωί.
2) Αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού, καθώς οι μύες μας το πρωί είναι πιο δύσκαμπτοι και «κρύοι», απαιτώντας έτσι μεγαλύτερης διάρκειας προθέρμανση.
3) Αν γυμναστούμε, πριν φάμε πρωινό, είναι πιθανό να επέλθει πιο γρήγορα η μυϊκή κόπωση.
4) Αν δεν είμαστε πρωινοί τύποι, θα είναι δύσκολο να κάνουμε την πρωινή μας γυμναστική συνήθεια.

 

Απόγευμα:

Πλεονεκτήματα:

1) Αυξημένες επιδόσεις, διότι η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ιδανική και οι μύες έχουν τη μέγιστη δύναμη
2) Προλαμβάνονται οι τραυματισμοί, καθώς οι μύες είναι «ζεστοί».
3) Απομακρύνεται το άγχος που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

4) Βελτιώνεται η απόδοσή μας, καθώς οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί είναι σε ιδανικό στάδιο.
5) Αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η δύναμη. Μάλιστα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ώρες 3-7μμ είναι οι πλέον αποδοτικές.
6) Σύμφωνα με έρευνες, στους περισσότερους ανθρώπους η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ορμονών βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα για άσκηση περίπου στις 6μμ.

Μειονεκτήματα:

1) Έρευνες δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων δυσχεραίνει το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τη μείωση της αερόβιας ικανότητας.
2) Τα γυμναστήρια συνήθως παρουσιάζουν πολυκοσμία περίπου 5-6 μμ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προπόνηση από θέμα χρόνου.
3) Αν η άσκηση γίνει αργά το απόγευμα προς βράδυ, «ξυπνάει» τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ύπνου, καθώς επίσης και ο μεταβολισμός πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε δεν έχει τα οφέλη του αυξημένου μεταβολισμού μετά την άσκηση (Afterburn).