fbpx

Μάθε γιατί είναι καλό να κρεμιέσαι μετά την προπόνηση

Μάθε γιατί είναι καλό να κρεμιέσαι μετά την προπόνηση

Το κρέμασμα μετά την προπόνηση, είτε τη κάνεις στο γυμναστήριο, είτε σπίτι, είτε έξω, έρχεται ως επιστέγασμα, δηλαδή στο τέλος της προπόνησης και στο τέλος των διατάσεων που ακολουθούν την προπόνηση.

Μια καλή λύση είναι να κρεμαστείς  από κάπου ώστε τα πόδια σου να αιωρούνται. Μείνε εκεί για λίγο για να ξεπιαστεί όλο σου το σώμα. Το να συμπεριλάβετε ασκήσεις ευλυγισίας (τεντώματα) στις προπονήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας, όμως πολλοί αθλούμενοι το αμελούν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Πάνος σου δείχνει πώς να δυσκολέψεις αποδοτικές τις έλξεις (Video)

 

Η συστηματική άσκηση με μυϊκές διατάσεις έχει θετική επίδραση σε όλο το σώμα, γιατί το ανακουφίζει από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, δημιουργεί ένα αίσθημα αποσυμφόρησης από το στρες, χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τους πόνους που οφείλονται σε πιασίματα, έντονη σωματική δραστηριότητα, άσκηση ή υπερβολική καταπόνηση. Eπιπλέον, οι διατάσεις συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και πιθανόν βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών, γιατί αυξάνουν την ευκαμψία των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών.

Έρευνα δείχνει ότι το στατικό τέντωμα στην αρχή της προπόνησής σας μπορεί να παρεμποδίσει την σωματική σας απόδοση. Το στατικό τέντωμα έχει διάφορα οφέλη όπως είναι η βελτίωση της ευλυγισίας και της στάσης του σώματος, όμως, η άσκηση αυτή θα πρέπει καλύτερα να γίνεται κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης μετά την προπόνηση όπου οι μύες είναι ακόμα ζεστοί και εύκαμπτοι.

Ξεκινήστε τις προπονήσεις σας κάνοντας ζέσταμα με δυναμικό τέντωμα. Οι ενεργές κινήσεις που επεκτείνουν τον συνδετικό μυϊκό ιστό, ανεβάζουν την θερμοκρασία του κορμού σας και προετοιμάζουν το σώμα σας για τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν με την προπόνηση.

  1. Mην κάνετε διατάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί προθέρμανση.
  2. Oι διατάσεις, μετά το γενικό ζέσταμα, δεν θα πρέπει να ρίχνουν χαμηλά τους καρδιακούς σφυγμούς.
  3. Mην αυτοσχεδιάζετε – φροντίστε να έχετε προσχεδιάσει το πρόγραμμα.
  4. Oι διατάσεις να έχουν σχέση με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, ώστε να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα οι συγκεκριμένοι μύες.
  5. H σειρά εκτέλεσης των διατάσεων θα πρέπει να είναι προκαθορισμένη. Aπό πάνω προς τα κάτω, ή αντίθετα.
  6. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στους μυς που έχουν την τάση να βραχύνουν και σε αυτούς που καταπονήθηκαν από την άσκηση.
  7. Δουλέψτε τις διατάσεις στο δικό σας εξατομικευμένο εύρος, χωρίς να νιώθετε πόνο κατά την εκτέλεση.
  8. Oι διατάσεις πρέπει να έχουν συνέχεια και ροή, έτσι ώστε η προηγούμενη να προετοιμάζει για την επόμενη διάταση.
  9. Στην αποθεραπεία ξεκινήστε τις διατάσεις αφού οι σφυγμοί έχουν πέσει σταδιακά κάτω από 120 το λεπτό.